DEZVăLUIRI

Afacerea „Levigatul”. Scandalul de poluare adus în atenția publică chiar de noul șef al GNM, în urmă cu doi ani, explodează acum în curtea Gărzii de Mediu Ilfov. Vezi ce nume greu este amestecat în afacere și documentele care îl implică


Afacerea „Levigatul”. Scandalul de poluare adus în atenția publică chiar de noul șef al GNM, în urmă cu doi ani,  explodează acum în curtea Gărzii de Mediu Ilfov. Vezi ce nume greu este amestecat în afacere și documentele care îl implică

P24 | 2021-03-18 08:03

Nu mai este demult o noutate faptul că Bucureștiul se află în fața unei crize majore a gunoaielor. Puterea24.ro și o serie de alte publicații au tras nenumărate semnale de alarmă în ultimele luni privind gravitatea situației și combinația letală dintre procedurile de infringement pe care Comisia Europeană le pregătește împotriva României și ghemul de conflicte și interese din jurul gropilor de gunoi, care a dus la închiderea majorității stațiilor de sortare-reciclare a deșeurilor municipale din Capitală.

Este de notorietate faptul că Eco Sud SA, controversatul operator de la Groapa Vidra-Ilfov, este la originea manevrelor dubioase de pe piața gunoaielor, din ultima perioadă. Scopul este de a elimina orice concurență și de a continua activitatea de depozitare a deșeurilor municipale în locații care nu mai sunt conforme, și deci nici legale.

Cum s-a ajuns aici? Printr-un lung șir de complicități, la nivel central și local și prin tolerarea încălcării legii de către autorități.

Astăzi, Ministerul Mediului și Garda Națională de Mediu (GNM) au conduceri noi. Sunt șanse să se schimbe ceva? Se va face curățenie și în propria curte?

Un scandal de poluare dezvăluit chiar de actualul șef al GNM, pe vremea când era doar activist de mediu

Întrebările nu sunt deloc retorice, iar răspunsul va fi dat de fapte! Noul comisar general al GNM, abia numit în urmă cu o săptămână, este Octavian Berceanu, un cunoscut activist de mediu, mai ales pentru campaniile publice pe care le-a derulat în ultimii ani împotriva depozitelor ilegale de deșeuri.

Omul potrivit la locul potrivit, cel puțin la prima vedere!

Cu atât mai mult cu cât, în vara lui 2019, chiar Octavian Berceanu este cel care, prin intermediul unei postări pe Facebook (FOTO), a alertat presa și autoritățile competente privind deversarea ilegală a unor cisterne cu levigat în râul Argeș, undeva lângă orașul Mihăilești, în județul Giurgiu.

Levigatul, descris de Berceanu drept „un carcalete de otrăvuri”, este apa care trece printr-un depozit de gunoi. Cel din cisternele ucigașe provenea fix de la Depozitul Eco Sud din comuna Vidra - Ilfov.

„Sub contracte fictive, firme din Ilfov, acoperite politic și ferite de controale severe, desfășoară activități ilicite din care rezultă distrugerea mediului și trimiterea unei părți a populației în Rai. Deversarea de levigat în râul Argeș este un atentat direct la siguranța națională!”, scria în iulie 2019 Octavian Berceanu, la acea vreme activist de mediu.

Astăzi, când este proaspăt șef al Gărzii Naționale Mediu, Berceanu are posibilitaea să afle și cui aparțineau firmele cu protecție politică din Ilfov, pe care le pomenea doar generic în urmă cu doi ani. Și poate începe prin a se uita în propria ogradă!

Soția șefului Gărzii de Mediu Ilfov, directoare la firma care deversa levigat în râul Argeș

Spre exemplu, cisterna care se pregătea să deverseze în râul Argeș 19,3 tone de levigat, în data de 9 iulie 2019, aparținea firmei CALIPSO GEF SRL, unde directoare era Mihaela Grigore, soția comisarului-șef al Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore. Informația este publică și se regăsește într-o declarație de avere depusă în acel an de șeful Gărzii de Mediu Ilfov (vezi FACSIMIL 1).

Mai mult, firma are sediul social în comuna Găneasa, chiar pe strada unde se află și locuința familiei Grigore.

O simplă interograre la Registrul Comerțului arată că Emil Grigore chiar a fost acționar în respectiva firmă, înainte ca acțiunile să fie cedate actualului proprietar în acte, Gabriel-Milan Dumitrache. Acesta, se pare că era și administrator și șofer la propria firmă, el fiind cel care se afla la volanul cisternei care se pregătea să deverseze levigatul în râul Argeș, în 2019.

Un control demarat de GNM după acest incident, a constatat nereguli de o gravitate extremă, atât în ceea ce privește activitatea Eco Sud SA, cât și în privința relației operatorului de la groapa Vidra cu firma CALIPSO GEF SA (vezi FACSIMIL 2).

„Menționăm că, pentru perioada pentru care a prestat servicii pentru operatorul SC ECO SUD SA, SC CALIPSO GEF SRL nu a deținut niciun document contraftualdirect cu acesta, deși, ulterior efectuării acestor servicii, SC CALIPSO GEF SRL e emis facturi pentru operatorul SC ECO SUD SA.  

Din facturile fiscale emise de SC CALIPSO GEF SRL pentru operatorul ECO SUD SA, (...) rezultă că SC CALIPSO GEF SRL a efectuat un număr de 870 de transporturi, care corespunde cu numărul de transporturi furnizat de SC ECO SUD SA, prin documentul curse ianuarie-iulie 2019-SC CALIPSO GEF SRL, facturi în valoare toatală de 2.263.640,88 RON, rezultând un preț pe tonă de 132,67 lei”,se arată în „Nota de constatare”,întocmită de comisarii GNM care au efectuat controlul.

450.000 de euro, prețul tăcerii?

Altfel spus, o firmă unde șeful Gărzii de Mediu Ilfov a fost acționar, iar soția sa este directoare, a încasat de la Eco Sud SA, în doar șase luni, peste 450.000 de euro - fără a avea încheiat un contract direct!!! Eco SUD SA fiind operatorul gropii de gunoi Vidra, obiectiv cu multiple și grave probleme de legalitate, pe care comisarul-șef Emil Grigore ar fi trebuit să îl controleze, nu?!

Poate așa se explică și de ce, în ciuda nenumăratelor nereguli constatate (vezi FACSIMIL 2), Eco Sud SA a scăpat în urma controlului din 2019 cu o amendă de 100.000 de lei, bani de semințe pentru o companie cu o cifră de afaceri de multe zeci de milioane de euro. 

Mingea este în curtea lui Octavian Berceanu. Se va schimba ceva?

Așa se face că și astăzi, în primăvara lui 2021, Eco Sud SA își vede de afaceri, netulburată, iar comisarul-șef Emil Grigore, vătaf mai bine de un deceniu peste Garda de Mediu Ilfov, „veghează” în continuare ca noi să fim otrăviți în mod cotidian.

„Nu știu ce fac autoritățile, dar simplul fapt că până acum a fost posibilă această otrăvire sistematică a populației mă face să cred că avem niște criminali în serie la conducerea instituțiilor publice”, scria în urmă cu doi ani, pe Facebook, noul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu.

Ce ar mai fi de spus? Mai nimic! Poate doar că, dacă ar exista voință, ar fi ceva curățenie de făcut la conducerea unei instituții publice din Ilfov, spre exemplu...


Mai multe imagini:


Documente:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.