DEZVăLUIRI

COTAR acuză un conflict de interese la Comisia parlamentară care discută modificările la Legea RCA. Cine este deputatul care ține partea firmelor de asigurări


COTAR acuză un conflict de interese la Comisia parlamentară care discută modificările la Legea RCA. Cine este deputatul care ține partea firmelor de asigurări

P24 | 2021-03-24 12:25

Unul dintre membrii Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților se află în conflict de interese, anunță Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), prin intermediul unui comunicat de presă, solicitând Parlamentului să evalueze de urgență situația creată.

Potrivit COTAR, este vorba despre deputatul Firczak Iulius Marian, secretarul Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci, care are interese financiare directe în zona asigurărilor.

Astfel, el este asociat cu un procent de 91,6667% în societatea Personal Broker - Broker de Asigurare-Reasigurare SRL din Timișoara (vezi documentele atașate în FACSIMIL), firmă unde soția sa, Firczak Elena Andreea, este administrator. Respectiva societate de brokeraj derulează în mod direct afaceri cu societățile de asigurări din România, arată COTAR.

„S-a găsit un artificiu convenabil pentru a evita acțiunile de lobby, care sunt ilegale în țara noastră, fiind considerate trafic de influență și condamnate penal. Nu se face trafic de influență/lobby în Parlamentul României, ci se plasează direct în funcții-cheie persoanele care reprezintă interesele unui grup de companii din domeniu”, se arată în comunicatul COTAR.

Indignarea transportatorilor vine din faptul că, în ciuda evidentului conflict de interese, deputatul Iulius Firczak are în plan să aducă modificări substanțiale Legii RCA, cum ar fi interdicția service-urilor de a negocia și deconta daunele în numele clienților.

„Eu sunt un susținător al aplicării legislației europene IDD, care spune cine poate să reprezinte clientul în relația cu asiguratorul. Astăzi avem un conflict de interese și service-ul poate să reprezinte clientul în relația cu asigurătorul. Service-ul repară mașina, trece în factură ce vrea, clientul nu mai vede nimic și avem ora de manoperă 600 de lei. Asta este problema mea cu conflictul de interese pe care legea îl permite. Service-ul nu poate fi și mandatat de client să-l reprezinte în relația cu asiguratorul și să fie și beneficiarul despăgubirilor. Sunt firme specializate și coduri CAEN dedicate pentru a reprezenta clientul în relația cu asiguratorul. Sunt companii care se ocupă de rezolvarea dosarelor de daune. Mai exact, agentul sau brokerul de asigurare care a încheiat polița cu clientul este cel care trebuie să-l reprezinte la firma de asigurare în dosarul de daună. Conform legislației europene, clientul nu poate să semneze o împuternicire către service care să-l reprezinte în relația cu asigurătorul în negocierea dosarului de despăgubire, pentru că service-ul este direct interesat să schimbe cât mai multe piese și să repare cât mai mult. Are interes direct facturând. Dacă clientul nu vrea să apeleze la agentul de asigurări în negociere, sau la o firmă care intermediază dosarul de daună, atunci poate să-și ia un avocat”, a declarat deputatul Iulius Firczak, pentru cotidianul „Național”.

COTAR a transmis o Notificare Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, atragând atenția asupra situației în care se află secretarul comisiei, în condițiile în care acesta a prezentat de mai multe ori, în spațiul public, opiniile sale personale legate de modificări la Legea RCA, care vor trebui discutate și eventual adoptate de comisia din care face parte, în perioada următoare.

„Am înțeles de ce propunerile domnului secretar al comisiei sunt fidele propunerilor exprimate de reprezentanții societăților de asigurări, servind intereselor financiare ale acestor societăți, cu care societatea domnului secretar al comisiei derulează afaceri, în mod direct. Cu astfel de parlamentari aflați la conducerea comisiilor parlamentare doresc firmele de asigurări să își treacă legi profitabile, pentru că în România totul pare a fi de vânzare, inclusiv legile acestei țări”, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Transportatorii solicită un răspuns scris din partea Comisiei parlamentare pe tema conflictului de interese în care se află secretarul acesteia, dat fiind faptul că această comisie va decide, în perioada următoare, soarta a peste 8 milioane de șoferi din România, prin modificarea Legii RCA.


Documente:


Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.