DEZVăLUIRI

MOTIVAREA judecătorilor pentru ARESTAREA fraților Tate: "Pe femei le percepe doar ca un mijloc de a..."


MOTIVAREA judecătorilor pentru ARESTAREA fraților Tate: "Pe femei le percepe doar ca un mijloc de a..."

PUTEREA24 | 2023-01-05 14:32

A apărut motivarea judectorilor în cazul arestării fraţilor Tate. Potrivit unuia dintre judecători, eliberarea acestora ar pune probleme anchetei, pentru că milionarii ar putea lua legătura cu martorii şi i-ar putea influenţa. Magistraţii descriu şi modul în care ar fi fost racolate tinerele.

Poliţiştii şi procurorii DIICOT spun că persoanele vătămate ar fi fost recrutate de cetăţenii britanici care le-au indus în eroare că ar dori o relaţie de căsătorie/ concubinaj şi că ar avea faţă de ele sentimente reale de iubire (metoda loverboy).

În motivarea sentinței, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au explicat şi modul în care ar fi acţionat gruparea, conform probelor transmise de DIICOT.

"Persoana vătămată (...) a fost recrutată de către inculpatul (...) prin inducere în eroare cu privire la intenția de a pune bazele unei relații de căsătorie sau concubinaj și existența unor false sentimente ale inculpatului față de persoana vătămată rezultă și din conversațiile purtate prin intermediul aplicației de comunicare la distanță (...).

Cu privire la mutarea sa în România, persoana vătămată (...) a declarat că inculpatul (...) i-a spus inițial că vor locui împreună, însă ulterior i-a spus că în casa în care locuiește acesta stau mai mulți bărbați care lucrează cu el și cu fratele său, așa că este mai bine să ia un alt apartament, doar pentru ei doi. La momentul în care persoana vătămată a ajuns în România, inculpatul (...) nu se afla în țară și i-a spus persoanei vătămate că nu va putea locui în apartament, aceasta trebuind să locuiască cu (...)”. 

De asemenea, judecătorii notează că unul dintre inculpați „i-a cumpărat biletul de avion” uneia dintre victime, „a preluat-o de la aeroport și a condus-o în imobilul unde urma să locuiască".

"(...) Rezultă fără putință de tăgadă profunda lipsă de respect pentru normele legale și totala indiferența față de valorile sociale ocrotite de care dă dovadă inculpatul ... ..., dar și atitudinea de desconsiderare față de femei în general, pe care le percepe doar ca un mijloc de a obține câștiguri mari în mod facil.

Frații Tate, cu aptitudini de a identifica persoanele vulnerabile și de a exploata nevoile de afecțiune, încredere, stabilitate ale acestora

"Judecătorul remarcă aptitudinea inculpaților … și … de a identifica persoanele vulnerabile și de a exploata nevoile de afecțiune, încredere, stabilitate ale acestora, creându-le impresia unei relații apropiate și înlăturând astfel orice suspiciune pe care ar fi putut-o avea victimele, nevoia de atenție și de afecțiune din partea inculpaților fiind apoi exploatată în vederea determinării acestora la prestarea activităților mai sus expuse. Nu poate fi ignorată nici contribuția inculpatelor … și …, care realizau pentru inculpați supravegherea constantă a victimelor, le coordonau activitatea zilnică și exercitau presiuni psihice asupra acestora pentru ca acestea să lucreze cât mai mult", a mai precizat judecătorul.

Lăsarea în libertare a fraţilor Tate "ar fi de natură să tulbure în mod real ordinea public"

Judecătorii au mai explicat că lăsarea în libertare a fraţilor Tate "ar fi de natură să tulbure în mod real ordinea public", mai ales având în vedere că sunt "persoane cunoscute la nivel internațional, având parte de o expunere deosebită atât în presă, cât și pe platformele de socializare, iar faptele de care sunt acuzați sunt de o gravitate deosebită".

În ceea ce privește pericolul concret pentru ordinea publică, "judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că lăsarea în libertate a inculpaților ar aduce atingere dezideratelor impuse de legea penală şi s-ar crea un climat de insecuritate socială şi de neîncredere a cetăţenilor în actul de justiţie, cu atât mai mult cu cât înfrângerea relaţiilor sociale care ocrotesc libertatea și demnitatea persoanelor vulnerabile creează în comunitate o reacţie puternică de nemulţumire şi nesiguranţă".

"Faptele de acest tip au un puternic impact psihologic asupra persoanelor traficate, care sunt practic dezumanizate"

Completul de judecată a reţinut că "lăsarea inculpaților în stare de libertate prezintă un pericol pentru ordinea publică şi se impune luarea măsurii arestării preventive pentru înlăturarea acestei stări de pericol, având în vedere gravitatea deosebită a infracţiunilor săvârşite de către inculpați, modalitatea concretă în care aceștia au acţionat, dovedind un dispreţ fundamental pentru relaţiile sociale ocrotite de normele penale".

Este notat și faptul că s-au avut în vedere, totodată, "consecinţele săvârşirii faptelor asupra victimelor, fiind de natură a pune în pericol grav echilibrul psihic și emoţional al acestora. Astfel, faptele de acest tip au un puternic impact psihologic asupra persoanelor traficate, care sunt practic dezumanizate, această formă de exploatare fiind de natură a produce efecte atât în plan psihologic şi emoţional, cât şi în plan social". 

"De altfel, deși din actele dosarului nu rezultă că inculpații ar avea în antecedente condamnări definitive, nu poate fi ignorat faptul că inculpatul (...) a fost anterior cercetat pe teritoriul Marii Britanii pentru o infracțiune contra integrității corporale, iar inculpatul (...) pentru infracțiuni contra persoanei și infracțiuni privind viața sexuală", se arată în motivare.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.