DEZVăLUIRI

Poliția avertizează asupra celei mai noi metode de fraudă online. Ce este „celebrity impersonating scam”


Poliția avertizează asupra celei mai noi metode de fraudă online. Ce este „celebrity impersonating scam”

P24 | 2023-05-20 13:02

Poliţia Română atrage atenţia asupra apariţiei unei noi metode de fraudă online, prin care oamenilor li se recomandă să investească sume de bani fie în produse, fie în fonduri de investiţii false. Ca metodă de persuasiune sunt folosite numele unor persoane publice , fapt de natură a-i face pe oameni să creadă că investiţia este una sigură şi profitabilă. Cei vizaţi sunt contactaţi prin site-uri web false, anunţuri online, mesaje pe reţelele sociale sau e-mail-uri spam.

„Poliţia Română a fost sesizată cu privire la existenţa unor noi modalităţi de comitere a fraudelor online, prin asumarea de către bănuiţi a identităţii unor personalităţi publice şi determinarea persoanelor vătămate să investească în produse sau fonduri de investiţii false. Prin această metodă, denumită şi «Celebrity impersonating scam», bănuiţii folosesc imaginile şi numele unor personalităţi publice sau celebrităţi din România sau internaţionale, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiţii false. Modul de operare al acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu promovarea unei investiţii care este legată de o celebritate cunoscută, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiţia este sigură şi profitabilă”, informează, sâmbătă, Poliţia Română. 

Conform poliţiştilor, cei care recurg la această metodă de înşelătorie îi contactează pe oameni, prin site-uri web false, anunţuri online, mesaje pe reţelele sociale sau e-mail-uri spam.

„Mesajele pot promova investiţii în afaceri, acţiuni pe bursa de valori, criptomonede, NFT-uri sau alte tipuri de investiţii care ar fi legate de celebritatea respectivă. Acestea pot fi prezentate sub forma unor oferte de îmbogăţire rapidă sau sub forma unor produse sau servicii exclusiviste, care ar fi disponibile numai pentru o perioadă limitată de timp. Pentru a-i convinge pe oameni să investească, bănuiţii pot folosi diverse tactici, cum ar fi prezentarea de declaraţii false, testimoniale, asigurări despre profituri rapide şi mari, manipularea emoţională sau presiunea de a lua o decizie rapidă şi neîntârziată. Astfel, persoanele vătămate sunt determinate fie să alimenteze, prin transfer bancar, fie să transfere direct criptomonede în adrese controlate de către bănuiţi”, precizează sursa citată.

În unele cazuri, oamenilor li se cere să instaleze pe terminalele fixe sau mobile aplicaţii de control la distanţă, cu ajutorul cărora autorii fraudelor îi îndrumă să creeze conturi pe diferite platforme de tranzacţionare a criptomonedelor, după care transferurile fondurilor, atât FIAT (suma respectivă de bani, de exemplu: lei, euro, dolari etc.), cât şi crypto, sunt efectuate, în unele cazuri, fără acordul victimelor, prin folosirea fără drept a datelor de autentificare.

„Este important ca cetăţenii să fie vigilenţi şi să cerceteze cu atenţie orice oportunitate de investiţie înainte de a investi bani reali şi, totodată, să fie foarte precauţi atunci când sunt contactaţi de o astfel de persoană şi să nu se lase înşelaţi de promisiunile de îmbogăţire rapidă. De asemenea, recomandăm o atenţie deosebită la platformele de investiţii care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt. Aceasta reprezintă o modalitate de a atrage cât mai multe persoane care urmăresc îmbogăţirea rapidă. Prin această metodă de înşelăciune, denumită «trading scam»,  banii investiţi sunt pierduţi în întregime”; este mesajul Poliţiei Române. 

Poliţiştii recomandă celor care doresc să facă investiţii ca înainte de a lua o decizie în acest sens, să cerceteze atent platforma şi să discute cu un consultant financiar. 

Investitorii trebuie să acorde o atenţie deosebită, în principal când este vorba despre fonduri de investiţii care promit un randament garantat. 

„Nicio investiţie nu prezintă niciun risc, iar înainte de a investi într-un fond, persoanele interesat trebuie să înţeleagă riscurile şi să analizeze cu atenţie performanţele anterioare ale acestuia. Este important să plasaţi sumele de bani în fonduri de investiţii care sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi care prezintă informaţii reale referitoare la activele financiare investiţionale”; mai spun poliţiştii.

În acest sens, pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cei interesaţi găsesc la secţiunea „Alerte Investitori – Informări” şi secţiunea „Atenţie la Entităţi Neautorizate!” informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.

Poliţia Română recomandă populaţiei să folosească metode sigure de plată online şi să se asigure că navighează pe site-uri securizate înainte de a introduce informaţii despre cardurile şi conturile bancare.Parerea ta...

LIVIA
22 Mai 2023

Un exemplu ar fi platforma BT Invest- o reclama care circula pe retelele de socializare. Intr-una din ele apare figura dlui Tiriac
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.