DEZVăLUIRI

Procuroarea care s-a războit cu Laura Kovesi, detașată la Parchetul General


Procuroarea care s-a războit cu Laura Kovesi, detașată la Parchetul General

PUTEREA24 | 2022-03-22 19:31

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, ca procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, cea care a activat la Secţia specială, să fie detașată pentru şase luni la Parchetul General. Aceasta a devenit cunoscută pe vremea când activa în cadrul DNA şi a avut un conflict cu şefa ei de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi.

Pentru ca Mihaiela Iorga Moraru să ajungă instant la Parchetul General, CSM a luat două decizii în aceeaşi zi. În prima fază, s-a decis ca aceasta să se reîntoarcă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, unitate de parchet de unde aceasta provine, pentru ca în aceeaşi zi să fie adoptată o altă hotărâre, privind delegarea pe o perioadă de 6 luni la Parchetul General.

Istoria conflictului

În iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga Moraru din funcţia de procuror DNA, după care aceasta din urmă şi-a dat şefa în judecată, cerând despăgubiri de 10.000 de euro, susţinând că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri, scrie Agerpres. Conflictul dintre cele două a continuat, Mihaiela Moraru Iorga acuzând-o pe Kovesi că a chemat-o în birou şi a fost întrebată dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier.

Apoi, pe 8 februarie 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Mihaiela Moraru Iorga pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, fiind acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de DIICOT într-un dosar care îl viza pe omul de afaceri Florian Walter. Peste câteva luni, Instanţa supremă anula rechizitoriul DNA.

Pe 28 februarie, Senatul a adoptat un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale, competenţele fiind preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.