DEZVăLUIRI

Șeful de la Termoficare Brașov, arestat de DNA pentru mită și abuz în serviciu, mare numismat și pasionat de aur


Șeful de la Termoficare Brașov, arestat de DNA pentru mită și abuz în serviciu, mare numismat și pasionat de aur

P24 | 2023-05-23 17:46

Mircea Marin, șeful Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT) din Brașov, împreună cu adjunctul său, Gheorghe Corboș, au fost recent arestați preventiv, fiind acuzați, printre altele, de luare de mită și abuz în serviciu. Șefa Serviciului Administrativ de la aceeași instituție, Elena Mesaroș, a fost reținută pentru complicitate la abuz în serviciu. Alături de ei au mai fost reținuți, pentru dare de mită, administratorii a două societăți comerciale.

Potrivit DNA Brașov, în perioada iunie - noiembrie 2022, Marin și Corboș ar fi dispus și coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziție directă publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câștigarea mai multor contracte de lucrări și servicii de către societățile comerciale implicate în cauză. 

Cei doi sunt acuzați că, prin acțiunile lor, ar fi cauzat prejudicierea bugetului SPLT Brașov cu suma totală de 1,16 milioane de lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în cuantumul valorii fiecărui contract încheiat pentru societățile comerciale implicate.

Printre altele, Mircea Marin este acuzat că ar fi pretins și primit de la reprezentanții uneia dintre firme două autoturisme evaluate la aproape 75.000 de euro. 

Pe lângă mașinile scumpe, o pasiune mai puțin cunoscută a lui Mircea Marin este numismatica și colecționarea obiectelor vechi de artă. Sub un nume inventat, el achiziționează de la case de licitații, mai ales online, monede rare de aur.

Achizițiile realizate în România le achită de obicei cash, iar unul dintre intermediarii la care apelează este Florian Ilie, un personaj cunoscut în lumea numismaticii.

Ilie a fost implicat în trecut inclusiv într-un dosar penal privind monedele dacice din județul Constanța. Pentru a scăpa basma curată de problemele penale, Ilie a făcut un denunț la Poliția Constanța și i-a pus astfel pe procurori pe urmele unor „colegi” în ale numismaticii.

Ca urmare a denunțului, în cursul anului trecut Poliția Constanța a efectuat 23 de percheziții țintite, confiscând mii de monede de la diverși colecționari și comercianți luați ca din oală.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.