DEZVăLUIRI

Semnal de ALARMĂ tras de un medic specialist ATI, după ce colegul său anestezist a făcut INFARCT de la suprasolicitare


Semnal de ALARMĂ tras de un medic specialist ATI, după ce colegul său anestezist a făcut INFARCT de la suprasolicitare

PUTEREA24 | 2022-09-14 15:53

Un medicul specialist ATI avertizează asupra supraîncărcării programului de lucru în cazul unora dinspre specialităţile din sistemul sanitar, unde medicii ajung să lucreze mii de ore peste program. Medicul atrage atenția în acest sens că la Camera Deputaţilor este depus de mai mulţi ani un proiect de lege care se referă la luarea în calculul vechimii a gărzilor făcute de doctori. Postarea publică a medicului vine după ce unul dointre colegii săi anesteziști a făcut infarct la 47 de ani, deşi nu se alfa în categoria persoanelor aflate la risc.

Laura Zarafin, medic de anestezie-terapie intensivă la Spitalul Clinic Colentina, îi critică în termeni duri atât pe legiuitorii români, cât şi pe colegii săi „medici cu titluri, renume şi influenţă” care nu fac nimic în privinţa stresului şi supraîncărcării în care medicii din un ele specialităţi îşi desfăşoară activitatea. 

„Aflu că un coleg anestezist, 47 de ani, a făcut infarct şi i s-au montat 2 stenturi. Un medic extrem de bun, anestezist la chirurgie cardiovasculară, un profesionist care muncea enorm. Din nou m-am întrebat dacă există totuşi la nivel de conducere a organizaţiilor profesionale o minimă preocupare pentru ritmul muncii şi stresul din anumite specialităţi . Acest coleg nu avea factori de risc pentru aşa ceva ( ca să nu se apuce toţi «inteligenţii»  să comenteze că era de aşteptat ...). Întreb public dacă există o minimă decenţă a legiuitorului şi a iluştrilor medici cu titluri , renume şi influenţă , care ar fi bine să îi îndemne la acţiuni concrete de protejare a sănătăţii celor ce lucrează mii şi mii de ore peste program şi sute/ mii de zile de gardă .  Există o iniţiativă legislativă care zace de 4 ani în sertar la Camera Deputaţilor , care se referă la luarea în calculul vechimii a miilor de zile de gardă”, scrie Laura Zarafin pe Facebook.

Medicul consideră că „nu există nici o categorie socio-profesională care să fie forţată să muncească, pentru a asigura continuitatea asistenţei medicale, 6-7 ani în plus faţă de anii ce figurează în cartea de muncă”, ea criticând lipsa de „preocupare reală„ a oficialilor statului pentru îmbunătăţirea situaţiei din domeniul sanitar. „Nu este vina noastră că statul român, prin reprezentanţii lui, nu a fost capabil să îşi reţină medicii în ţară. Cu certitudine nu e vina noastră că nu există nici o preocupare reală pentru schimbarea în bine a  sistemul sanitar. Şi când mă refer la «binele sistemului» mă refer în primul rând la un număr suficient de cadre medicale pentru a se putea munci în limitele fiziologice, nu până la epuizare sau cu consecinţe grave pentru sănătate. Suntem simpli «negrişori pe plantaţie»  cărora li se încalcă de prea multe ori drepturile elementare. Sper că medicul despre care am aflat azi se va însănătoşi şi va avea mult mai multă grijă de el, căci nimeni altcineva nu o va face”, adaugă medicul, care susţine în încheiere că problema gărzilor este doar una dintre problemele care îi afectează pe medici, considerând că întregul regim de muncă al acestora este „greşit”, fapt cauzat de deficitul de personal din sistem.

 



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.