DEZVăLUIRI

Trei din opt DEZINFECTAȚI sunt diluați sau nu conțin substanța activă


Trei din opt DEZINFECTAȚI sunt diluați sau nu conțin substanța activă

E.Ş. | 2021-06-07 18:16

Trei din opt substanțe biocide care au fost cumpărate aleatoriu sunt diluate, potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la publicația sibiană Turnul Sfatului. În plus, unul dintre produsele care au fost analizate nici măcar nu conținea substanța activă pentru care a obținut avizul de punere pe piață.

Jurnaliștii de la din Sibiu au cumpărat aleatoriu mai multe geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale și dezinfectanți de suprafețe, care au fost testate în laboratorul din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, din București, singurul laborator de acest fel din România.

Potrivit sursei citate, de la începutul pandemiei de coronavirus, în primăvara lui 2020, când România a intrat în stare de urgență, ”o nouă afacere și-a dezvăluit potențialul: producția de dezinfectanți”.

”Atât de mare a devenit cererea de avizare a produselor biocide pentru piața din România încât cei de la Comisia de avizare a produselor biocide din cadrul Institutului de Sănătate Publică n-au mai făcut față. Așa că din mai 2020 s-a înființat o a doua comisie, una militară și care funcționează pe perioada stării de alertă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cinci luni (iunie – octombrie 2020), numai această a doua comisie a încuviințat vânzarea pe piața din România a 200 de noi produse biocide: geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe. De cealaltă parte, Registrul național al produselor biocide – cel întocmit de comisia permanentă din cadrul INSP – consemnează că la începutul acestui an erau avizați pentru vânzarea în România alți aproape 400 de dezinfectanți”, se arată în investigația publicată de Turnul Sfatului.

Potrivit rezultatelor transmise de laboratorul în care au fost verificate substanțele biocide, ”un săpun chirurgical și doi dezinfectanți aveau o cantitate de substanță activă mai mică decât cea declarată pe etichetă și, implicit, în avizul de punere pe piață”.

Cea mai gravă situație este cea descoperită în cazul produsului vândut sub eticheta ”Hygienium. Gel antibacterian. Testat virucid”.

Datele de pe etichetă arată că gelul trebuie să conțină o concentrație de 70% alcool etilic. Din rezultatele primite de la ICECHIM reiese însă că ”alcoolul etilic nu s-a identificat în această probă”. 

Dezinfectantul este produs de Grande Gloria Production SA. Potrivit jurnaliștilor de la Turnul Sfatului, reprezentanții societății au fost contactați și au precizat că dezinfectantul cu pricina nu le aparține, ci ar fi vorba despre unul contrafăcut.

”Pe lângă acest test, Turnul Sfatului a mai obținut raportul de încercări întocmit pentru Hygienium Gel, produs tot de către Grande Gloria Production SA și pentru care substanța activă declarată este tot alcoolul etilic, în concentrație de 70%. În urma testelor, s-a stabilit că respectivul dezinfectant conținea doar 57,2% alcool etilic”, se mai menționează în articolul citat.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat luni că a aflat despre acest caz și că este nevoie de investiții în laboratoare și de întărirea instituțiilor de control.

"Am aflat recent despre această problemă. Vom contacta atât Comisia de biocide a ministerului pentru a norma mai bine, dacă este cazul, controlul acestor biocide, dar cred că este un semnal care ne spune că trebuie să începem să investim în laboratoare de referinţă ale Institutului Naţional de Sănătate Publică sau ale Direcţiilor de sănătate publică şi să întărim aceste instituţii de control pentru că sănătatea noastră este în pericol", a spus Ioana Mihăilă, potrivit . 



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.