ECONOMIE

ANPC intervine în scandalul facturilor la energie! Ministrul Virgil Popescu va cere o anchetă


ANPC intervine în scandalul facturilor la energie! Ministrul Virgil Popescu va cere o anchetă

E.Ş. | 2022-01-05 23:04

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seara, la Digi 24, că va solicita ANPC să demareze anchete pentru a verifica modul în care furnizprii au aplicat legea privind plafonarea și compensarea prețului la energie.

„O să cer ANPC, la două luni de zile de la aplicarea legii, să demareze un control tematic să vedem exact cine și cum a aplicat această lege, să vedem dacă a aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi.

La nivelul ministerului pe zona de IMM-uri, unde acordăm ajutorul de stat către firme furnizorilor, nu au depus prea mulți furnizori cereri pentru a solicita plată de la bugetul de stat. Așteptăm să treacă 15 ianuarie, a spus Virgil Popescu.

Acesta a explicat care sunt prețurile maxime pe care românii le pot plăti după aplicarea legislației privind compensarea și plafonarea prețului la energie:

„Pentru energie electrică și gaze naturale există un plafon, peste care nu se poate factura, indiferent de oferta pe care o primesc. La energie electrică este 1 leu pe kW cu toate taxele incluse și cu TVA inclus, la gaze naturale este prețul de 0,37 de lei pe kW, cu toate taxele incluse și cu TV. Sunt tarifele maxime pe care le pot plăti oamenii.

Dacă consumul  la energie electrică este de 330 de kW în cursul unei luni și aici vorbim de datele pe care le avem din iarna trecută, vorbim de 6 milioane de gospodării, 15 milioane de oameni, atunci vor avea în jos o compensare de 0,291 de bani, tariful de transport, tariful de distribuție și acciza. Duce prețul la maxim 71 de bani, dacă acel consum este de până în 330 de kW. Vorbim de foarte multă lume care consumă până în 330 de kW.

La gaze naturale, consumul este de 200 m3. Până la acest consum se mai aplică un disscount de 33% la această factură”, a spus ministrul Energiei.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.