ECONOMIE

Banca Mondială: Economia lumii se confruntă cu perspective SUMBRE


Banca Mondială: Economia lumii se confruntă cu perspective SUMBRE

E.Ş. | 2022-01-11 20:46

Economia mondială se confruntă cu perspective sumbre, a avertizat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, deoarece efectele pandemiei cu virusul Sars-Cov-2 continuă să afecteze creşterea, iar efectele acesteia se simt mult mai puternic în țările defavorizate, transmite BBC, citat de Agerpres.

Cele mai recente previziuni ale Băncii Mondiale indică o încetinire a creşterii economiei globale la 4,1% în 2022, de la 5,5% în anul 2021. Încetinirea vine pe fondul ameninţărilor provocate de răspândirea COVID-19, a încetării măsurilor guvernamentale de sprijin şi a scăderii cererii în raportul de cerere-ofertă, după redresarea iniţială.

Dar David Malpass susţine că îngrijorarea cea mai mare a sa o reprezintă adâncirea inegalităţii globale.

„Cel mai mare obstacol este inegalitatea care s-a integrat în sistem”, fiind vulnerabile în special ţările mai sărace, din cauza eforturilor de a combate inflația ce crește în acestea.

„Perspectivele pentru ţările mai slabe sunt sumbre, ceea ce provoacă insecuritate”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, pentru sursa citată.

Problemele din lanţurile de aprovizionare şi încetinirea măsurilor guvernamentale de sprijin vor afecta evoluţiile economiei mondiale în ce urmează. Anul acesta, Banca Mondială se aşteaptă la „o încetinire pronunţată” şi subliniază că economia globală va înregistra, în 2023, o creştere de doar +3,2%.

„Realitatea este că pandemia şi oprirea producţiei afectează semnificativ economia, de aceea perspectivele sunt sumbre, în special în ţările mai sărace”, avertizează Malpass.

China, a doua economie a lumii, ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de doar +5,1%, de la 8% anul trecut, în timp ce Statele Unite estimează că vor creşte cu +3,7% anul acesta, comparativ cu un avans de 5,6% în 2021. În zona euro, aprecierea va fi de doar 4,2% anul acesta, de la 5,2% în 2021, previzionează Banca Mondială. Singura veste bună este pentru India, a cărei economie locală ar urma să urce cu +8,7% în 2022, de la +8,3% în 2021.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.