ECONOMIE

Banca Mondială transmite estimări mai BUNE privind creșterea economiei României


Banca Mondială transmite estimări mai BUNE privind creșterea economiei României

E.Ş. | 2022-10-04 21:23

Economia românească ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 4,6%, a indicat marţi Banca Mondială, în raportul "Perspective Economice Globale" (Global Economic Prospects).

Estimările sunt mai bune faţă de cele avansate în luna iunie, într-un alt raport, când instituţia financiară internaţională arăta că România va consemna un avans de 2,9% în acest an.

În schimb, previziunile pentru 2023 au fost înrăutăţite, indicând o expansiune a economiei României de 3,2%, faţă de un avans de 3,7% estimat în iunie, în timp ce prognoza pentru 2024 nu a fost modificată, indicând o creştere de 3,9%.

Economia românească a avut o evoluţie peste aşteptări în primul semestru din 2022, înregistrând un avans de 5,8% datorită consumului privat robust şi după redresarea investiţiilor.

Perspectivele depind de evoluţiile războiului din Ucraina.

Deficitul fiscal este pe un trend descrescător, dar rămâne la un nivel ridicat. Sărăcia ar urma să scadă la 11,7% în 2022, se arată în raportul realizat de Banca Mondială.

Instituţia apreciază că România a realizat în ultimele două decenii un succes impresionant în creştere şi prosperitate. Totuşi, şocul provocat de pandemia de COVID-19 şi de războiul din Ucraina a expus vulnerabilităţile structurale ale economiei - sărăcia persistentă şi disparităţile între oportunităţile economice ale regiunilor, inclusiv între urban și rural.

Principalele provocări pe termen scurt sunt ţinerea sub control a efectelor socio-economice ale conflictului din regiune şi ale răbufnirilor pandemiei de COVID-19, apreciază Banca Mondială.

Sursa: 



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.