ECONOMIE

Bugetul pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în București - Ilfov s-a EPUIZAT în 9 minute


Bugetul pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în București - Ilfov s-a EPUIZAT în 9 minute

E.Ş. | 2023-05-19 20:18

Programul Casa Verde, prin care Statul finanţează instalarea de sisteme fotovoltaice, a început astăzi. Înscrierea se face pe regiuni de dezvoltare, iar prima la start a fost Bucureşti-Ilfov. Doritorii și-au încărcat documentele într-o aplicaţie activă de la ora 10:00, iar bugetul a fost deja epuizat. Autorităţile spun că au simplificat procedurile şi au redus birocraţia. De miercurea viitoare vor putea depune dosarele locuitorii din regiunea Centru. Instalatorii estimează că vor fi copleşiţi de cereri.

Suma de aproape 100 de milioane de lei, rezervată pentru regiunea București - Ilfov s-a epuizat în doar nouă minute, în ediția din acest an a Programului Casa Verde Fotovoltaice.

În cele nouă minute, aproximativ 5.000 de persoane au reușit să-și încarce documentele în platformă. La aceasta s-a lucrat extrem de mult, spun cei din administrația Fondului pentru Mediu, iar platforma a făcut o figură frumoasă și nu a cedat.

Bucureștenii și cei din Ilfov ar mai fi putut să se înscrie luni și marți, dacă ar fi rămas fonduri. De miercuri, vor putea să depună documentele cei din celelalte regiuni.

Cei care sperau să se numere printre beneficiari şi n-au reuşit şi-au vărsat năduful pe contul de socializare al Administraţiei Fondului pentru Mediu, acolo unde au criticat inclusiv sumele mici alocate regiunii Bucureşti Ilfov. Acelaşi reproş a venit şi din partea instalatorilor.

”Avem un buget fără precedent, un buget de 2 miliarde de lei pentru acest program, un buget care ne permite, în primă fază, semnarea a cel puţin 75.000 de finanțări, pentru 75.000 de gospodării. Anul acesta, pentru prima dată, asigurăm finanțare pentru ONG-urile care prestează servicii sociale. De asemenea, parohiile vor putea aplica pentru câte un sistem fotovoltaic. Până acum, nici acestea nu erau incluse în nicio formă de finanțare”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Chiar dacă anul acesta fiecare regiune are trei zile la dispoziţie pentru înscrieri, în cazul în care fondurile se epuizează încă din prima zi, aşa cum s-a întâmplat în cazul regiunii Bucureşti - Ilfov, calendarul nu se modifică.

În primele cinci minute, 3.000 de dosare au fost depuse în noua aplicație. Cei care vor panouri cu bani de la Stat au la dispoziție șase săptămâni pentru a se înscrie. Acestea încep astăzi și durează până pe 26 iunie.

Anul acesta, în premieră, pot depune cereri de finanțare și unitățile de cult. Datele alocate lor sunt 27 - 29 iunie.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.