ECONOMIE

Câţi BANI a cheltuit Guvernul pe măști, în pandemie. DEZVĂLUIRILE fostului ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru


Câţi BANI a cheltuit Guvernul pe măști, în pandemie. DEZVĂLUIRILE fostului ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru

PUTEREA24 | 2023-02-01 19:29

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a explicat cum s-a făcut achiziția măștilor de protecţie în perioada pandemiei şi ce se întâmplă acum cu stocurile rămase.

Întrebat dacă în spitalele pe care le-a vizitat în perioada pandemiei a întâlnit echipamente de protecție de calitate îndoielnică Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii a spus:

"Au fost 2 etape în această pandemie, cel puțin în primele 3-4 luni sau în starea de urgență în care lipsa de echipamente și de materiale sanitare făceau ca toate spitalele să solicite de pe unde puteau, fiind niște entități private, să-și cumpere aceste rezerve.

La început accesau cu niște prețuri foarte mari cantități foarte mici sau au beneficiat puține dintre ele (n.r spitale) de ce rămăsese (n.r. echipamente de protecție) de la epidemia de Ebola, cred că în partea a doua am putut vedea și acele achiziții în care prețurile erau diferite de la un spital la altul, de la o componentă la alta și de la un fel de mască la alta.

Au fost, să spunem, sesizări la un moment dat ce ne-a făcut să verificăm.

Ministerul Sănătății a desfășurat doar 2 licitații, una pentru ajutorul cu Republica Moldova și cea pentru persoanele defavorizate, care din cauza contestărilor în instanță și la comisia de contestații a firmelor, s-a întins pe o perioadă de 3 luni, când deja trecuse acel prim val al pandemiei.

Dar numeroase spitale reclamau la un moment dat calitatea îndoielnică, ceea ce ne-a făcut și pe noi să trimiteam către Republica Moldova în seara dinainte să verificăm balot cu balot pentru a nu trimite în Republica Moldova astfel de măști și de materiale sanitare cu care fusesem sesizați chiar și de la primiri urgențe.

Noi am făcut control cu Ministerul Sănătății la cele două achiziții, prin Corpul de Control și inspecția sanitară de stat, iar probele au mers către Direcția Națională Anticorupție", a spus Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii.

"Perioada pandemiei a fost o oportunitate pentru unii"

 "O perioadă nemaiîntâlnită în ultima sută de ani, o perioadă în care panica, starea de urgență, limitarea mișcărilor, mobilitate destul de redusă pentru unii, a făcut ca într-adevăr să se înțeleagă, dar alții a găsit o oportunitate. Necunoștința şi poate obiceiul unora a făcut ca astăzi să discutăm despre alte cazuri.

Credeți-mă, că pentru noi în cele 9 luni cât am fost eu ministru să suflam şi în iaurt, având în vedere totul ce ieșea la suprafață.

Aveam un caz unde ni s-a explicat de la un spital că într-o unitate de primire urgențe erau măști baby dady, cele care schimbau pamperşi. (...)

Nu puteai să verifici și nici nu aveai competența pe toate celelalte spitale. Trimiteai echipa de control, trimiteai inspecția de stat, trimiteai DSP-urile să facă acele evaluări și se întorceau cu rezultatele care le avem.

"Toate produsele au fost trimise structurilor specializate pentru verificări"

Noi tot ce am avut în acel moment am mers către structurile specializate pentru aceste verificări", a mai explicat Nelu Tătaru.

Întrebat care este situaţia măștilor de protecţie de la Unifarm, fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru a spus: 

"Despre Unifarm unele spitale aveau anumite incertitudini asupra calității, anumite incertitudini asupra prețului.

Nu poți tu, ca minister, obliga în spital, care face achiziția lui proprie, să cumpere de undeva.

Și atunci oamenii explicau prețurile, ori sunt mai mari, ori n-aveau calitatea pe care ei o cereau și aveau dreptate. Ei își fac achiziții, ei își verifică marfa, au comisii de recepție și comisii de achiziții", a mai spus acesta.

"Cred că în pandemie au fost şi oameni întreprinzători"

Întrebat dacă crede că în această pandemie sunt şi oameni care s-au îmbogățit, Nelu Tătaru a spus: 

"Cred că sunt oameni care s-au îmbogățit, nu știu dacă din cauza materialelor sanitare...

Neavând o probă și nefiind un organ de anchetă,nu pot să acuz, dar spun că în acea perioadă au fost și oameni întreprinzători", a spus Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii la News Hour with CNN de la .



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.