ECONOMIE

Cîțu dă vina pe BNR pentru creșterea prețurilor. Răspunsul Băncii Centrale


Cîțu dă vina pe BNR pentru creșterea prețurilor. Răspunsul Băncii Centrale

E.Ş. | 2021-10-14 16:33

Premierul interimar Florin Cîţu a susţinut, joi, că este nevoie de constituirea unui comitet de macrostabilitate având în vedere că dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Centrale, dar această decizie aparţine guvernatorului BNR. El spune că este sigur că BNR are cele mai bune măsuri pe care le va aplica pentru diminuarea inflației.

„Cred că aţi văzut ieri cu toţii informaţii despre evoluţia preţurilor, informaţii îngrijorătoare, dinamica preţurilor a depăşit estimările Băncii Naţionale. Şi aici, bineînţeles, politica monetară în România este independentă, deciziile, bineînţeles, sunt ale Băncii Naţionale, dar aş vrea să menţionez un lucru.

Cred că este nevoie de un comitet de macrostabilitate, de aici decide domnul guvernator când să îl facă. Dacă această inflaţie este doar temporară, deci dacă o vedem ca pe un eveniment temporar, tranzitoriu, lucrurile sunt ok şi vom merge pe ceea ce estimează Banca Centrală.

Eu sper doar că nu am ratat o măsură în trecut şi acum să ne grăbim să reducem preţurile prin măsuri de politică monetară restrictivă, care ar putea să pună în pericol creşterea economică. Dar, sunt sigur că Banca Naţională are cele mai bune măsuri şi le va lua pentru a asigura că inflaţia va scădea în perioada următoare şi va reveni pe trend descrescător, aşa cum arată estimările Băncii Centrale”, a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Replica BNR nu a întârziat să apară:

”Ar trebui să arate către toate băncile centrale pentru că prognozele de creștere au depășite din cauza creșterii prețurilor la energie. Ceea ce a spus Banca Centrală și premierul a fost de acord cu aceste afirmații, inclusiv acum le confirmă, anume că există un puseu inflaționist care are un caracter tranzitoriu. Noi am subliniat acest lucru. Dacă vin prețurile astea crescute din energie, ne putem imagina ușor că nu vor crește la infinit prețurile la energie. Evident că se va tempera această creștere. Contează când, cum, la ce nivel.

Problema in Romania este ca acest caracter tranzitoriu este mai slab decât în alte țări pentru că avem o situație particulară: România este țara din UE cu deficitele cele mai mari: de cont curent și bugetar. Și aceste deficite nu sunt create de pandemie ca în alte țări. Deci există o situație de fond, structurală care face ca presiunea inflaționistă să fie ceva mai consistentă într-o țară ca România decât în altele, dincolo de caracterul tranzitoriu” a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR la Digi24.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în luna septembrie 2021, de la 5,3% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, mărfurile alimentare cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).


Galerie media:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.