ECONOMIE

COTAR cere Guvernului să respecte Legea Dialogului Social


COTAR cere Guvernului să respecte Legea Dialogului Social

P24 | 2022-01-07 10:12

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) cere Guvernului să respecte Legea Dialogului Social, măcar de anul acesta, după ce confederaţiile patronatele reprezentative la nivel de ramură au fost ignorate total în ultimii 12 ani. După eliminarea caracterului obligatoriu al avizelor Consiliul Economic şi Social (CES), toate guvernele au considerat că legea a devenit facultativă, nu doar avizele CES consultative, se arată într-un comunicat de presă COTAR.

"Am constatat că după ce am fost ignoraţi atât noi, cât şi legea, în ultimii ani, de toate guvernele, probabil nici juriştii angajaţi la Guvern nu mai ştiu textul Legii Dialogului Social, din moment ce şi pentru PNRR au fost luate în calcul doar nişte ONG-uri care nu există din punct de vedere al legislaţiei pentru dialog social, iar dintre confederaţiile patronale reprezentative pe ramură nu a fost consultată niciuna. Nu înţelegem de ce ni se mai cere să avem filiale în ţară, reprezentativitate, de ce noi am respectat toate prevederile legii, iar guvernele efectiv ne ignoră. Ca de obicei, au întâietate cei care sfidează legislaţia. La fel cum ne-am trezit cu o lege specială pentru un aşa-zis "transport alternativ", după patru ani de funcţionare în afara legii a unor firme, pentru a face loc pe piaţă unui tip de taximetrie care nu respectă Legea taximetriei, iar ei au fost numiţi "parteneri pentru mobilitate" ai guvernului, exact acelaşi lucru vedem şi în legătură cu dialogul social. Vrem să înţelegem dacă actualul Guvern mai respectă vreo lege din România, ca să ştim ce avem de făcut în continuare", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

"Partenerii pentru mobilitate" care s-au regăsit chiar în documentele oficiale ale mai multor guverne din ultimii ani au sfidat totalmente taximetria şi legea care o reglementează, selectând din start doar companiile de "transport alternativ" - adică pe cele care nu plătesc statului român la fel de multe taxe şi impozite ca firmele de taxi. Transportatorii care plătesc taxe şi impozite în ţara noastră şi care au respectat legislaţia în vigoare până acum doresc să ştie de la actualul Executiv dacă va acţiona în acelaşi spirit progresist, încurajând în continuare "uberizarea" societăţii. Acest fenomen se poate observa în mai multe domenii de activitate şi în mai multe ţări unde toate activităţile reglementate prin legile naţionale sunt dublate de activităţi similare care încalcă legile, dar pot funcţiona, ca efect al unui lobby internaţional care deja a generat un dezechilibru grav, atât în plan economic, cât şi în plan social. "Uberizarea" nu afectează doar patronatele, ci şi sindicatele, deoarece se desfiinţează inclusiv legislaţia muncii, angajaţii fiind păcăliţi cu mirajul "parteneriatului". Aşa-zişii "parteneri" ai patronilor muncesc doar mai mult şi în condiţii mai proaste decât angajaţii firmelor, în timp ce toate drepturile lor dispar, pentru că nu se mai încadrează în legislaţia muncii care a fost creată pentru a-i proteja.

"COTAR cere o întrevedere de urgenţă cu actualul Guvern, pentru a discuta situaţia legislaţiei ţării noastre şi nevoia aplicării acesteia, astfel încât să nu se ajungă la anarhie. În actuala situaţie, în care toate confederaţiile patronale reprezentative la nivel de ramură au fost ignorate în consultările pentru PNRR, cerem Executivului să ne explice dacă mai are rost să mimăm activitatea din Consiliul Economic şi Social sau putem desfiinţa Legea Dialogului Social, ignorată şi încălcată de toţi miniştrii, în ultimii ani", se mai arată în comunicatul COTAR.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.