ECONOMIE

De ce vrea România vrea să cumpere LOCOMOTIVE care să circule cu viteze de 200 km/h?


De ce vrea România vrea să cumpere LOCOMOTIVE care să circule cu viteze de 200 km/h?

PUTEREA24 | 2022-09-19 18:27

A fost transmis la SICAP anunțul de participare pentru o licitație de cumpărare a 16 locomotive electrice pentru trenurile de lung parcurs. Și asta deoarece parcul actual de locomotive are o vechime medie de peste 40 de ani și aceste locomotive se defectează des. Interesat este că locomotivele dorite trebuie să prindă 200 km/h, în condițiile în care limita pe căile ferate române este de 160 km/h, dar nici așa nu se ajunge la astfel de viteze din cauza căii de rulaj învechite.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că azi, 19.09.2022, a transmis în SICAP anunțul de participare aferent proiectului de investiții “Achiziția de 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să tracteze până la 16 vagoane de călători”, cu o valoare estimată de 400 milioane de lei (fără TVA).

Cele 16 locomotive electrice trebuie să întrunească următoarele condiții:

- viteze de circulație de până la 200 km/h;

- standarde tehnice europene de interoperabilitate;

- fiabilitate și costuri reduse de operare;

- diminuarea poluării;

- valorificarea investițiilor de modernizare derulate pe întreaga rețea feroviară TEN-T de pe teritoriul României;

- susținerea programului de trecere la sistemul de comandă – control al trenurilor bazate pe standardul european ERTMS / ETCS.

Finanţarea proiectului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 - Transport durabil” și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.