ECONOMIE

Două mari companii din energie ATACĂ la CCR supraimpozitarea producției


Două mari companii din energie ATACĂ la CCR supraimpozitarea producției

E.Ş. | 2023-01-24 16:00

Două mari companii de energie din România, Enel Green Power şi EDPR, au atacat la Curtea Constituţională legea privind supraimpozitarea producţiei de energie electrică.

Enel Green Power România, subsidiara locală a diviziei de producţie de energie regenerabilă a gigantului italian Enel, şi EDPR România, din grupul portughez de profil EDP Renováveis, au solicitat în instanţă sesizarea Curţii Constituţionale a României, cu excepţie de neconstituţionalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producţiei de energie electrică din Legea nr. 259/2021 şi din OUG nr. 119/2022.

Portughezii au avertizat că intenţionează să atace în justiţie măsurile de supraimpozitare din România şi Polonia, iar acum s-au raliat, practic, demersului juridic iniţiat de Enel.

Enel Green Power a obţinut în martie 2022 suspendarea executării unui Ordin ANAF din ianuarie anul trecut, privind aplicarea impozitului de 80% pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare a energiei şi preţul de 450 lei/MWh. Suspendarea a rămas definitivă ca urmare a deciziei în acest sens a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din octombrie.

Concomitent, cei de la Enel au deschis un proces în care au cerut anularea Ordinului ANAF ca nelegal, proces aflat şi în prezent pe rol. În dosar, la reclamaţia italienilor s-a alăturat şi EDPR România, în calitate de intervenient.

Drept pârâţi figurează, pe lângă Fisc, Guvernul, prin Secretariatul său General (SGG), precum şi Ministerul Finanţelor Publice.

La cel mai recent termen, cele două companii au depus la instanţă solicitări de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţii de neconstituţionalitate privind prevederile din Legea nr. 259/2021, dar şi din OUG nr. 119/2022, referitoare la supraimpozitare, relatează .



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.