ECONOMIE

Final de an cu RATE mai mari! Indicele ROBOR a crescut din nou


Final de an cu RATE mai mari! Indicele ROBOR a crescut din nou

E.Ş. | 2021-12-30 17:05

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi la 2,99%, în creştere cu 1,01% faţă de valoarea înregistrată miercuri.

De la începutul lunii decembrie, indicele a crescut cu 12,4%, potrivit calculelor pe baza datelor de al BNR.

Tot astăzi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a menţinut la 3,13%, asemănător cotaţiei din 29 decembrie, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămas la 3,21%.

Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR la 3 luni va ajunge la 3,22% în următoarele 12 luni, potrivit sondajului din noiembrie realizat de CFA Society.

În acelaşi timp, noul indice IRCC, folosit la calculul dobânzilor la creditele noi, luate din mai 2019 până acum, are valoarea de 1,08% pentru creditele luate în T2/2021. Nivelul se calculează trimestrial, pe baza tranzacţiilo efectiv realizate pe piaţa interbancară de către bănci cu 6 luni în urmă.

BNR a decis în ultima şedinţă de politică monetară din acest an, să majoreze dobânda de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 1,50% pe an, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.