ECONOMIE

Nuclearelectrica, profit cu 40% mai mare ca urmare a creșterii prețurilor la energie


Nuclearelectrica, profit cu 40% mai mare ca urmare a creșterii prețurilor la energie

PUTEREA24 | 2021-09-28 09:39

Nuclearelectrica va avea un profit net cu 40% mai mare în acest an față de cel bugetat anterior, în special ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică, potrivit propunerii de ajustare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru acest an, care va fi supusă atenției acționarilor.

Nuclearelectrica ar urma să termine acest an cu un profit net de 791 de milioane de lei, cu 40,7% mai mare decât cele 562 de milioane de lei bugetate inițial pentru acest an. Dacă va fi și realizat, va fi cu peste 100 de milioane de lei (sau 15%) peste nivelul din 2020, de 684 de milioane de lei, și acela cu peste un sfert (28%) mai mare decât în 2019.

Compania informează că, pe fondul prețurilor mai mari la energia electrică vândută și a cantității de energie produse și vândute, are un plus la capitolul venituri din producția vândută de aproae 288 de milioane de lei, adică 11% suplimentar față de bugetul de venituri și cheltuieli aprobat inițial pentru 2021, scrie economica.net.

Iar din această creștere, majoritatea vine, atenție, ca urmare a tranzacțiilor de pe piețele spot și intraday.

“Piata spot (PZU+PI) inregistreaza o crestere semnificativa in suma de 207.280 mii lei, determinata de cresterea pretului mediu de vanzare cu aproximativ 70,1% comparativ cu valorile bugetate initial”, se arată în informarea companiei.

Din piața de contracte bilaterale, compania a câștigat în plus doar “76.217 mii lei ca urmare a cresterii cantitatii vandute cu aproximativ 0,5% si a pretului mediu de vanzare cu aproximativ 2,9% comparativ cu valorile bugetate initial”.

Cheltuielile totale ale companiei, potrivit bugetului revizuit, sunt cu doar 1,1% mai mari decât cele bugetate inițial.

Nuclearelectrica deține și operează singura centrală nucleară a României, cea de la Cernavodă, cu o putere instalată de 1.400 MW, în două unități.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.