ECONOMIE

PROFIT.RO: City Insurance a cerut, fără succes, ca ASF-ul european să nu se mai implice în evaluarea firmelor de asigurări din România


PROFIT.RO: City Insurance a cerut, fără succes, ca ASF-ul european să nu se mai implice în evaluarea firmelor de asigurări din România

P24 | 2021-05-11 11:20

City Insurance, liderul pieței de asigurări din România, a solicitat să se constate că Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) „a acționat în exces față de competența sa reglementată în ceea ce privește rolul și implicarea sa în exercițiul de evaluare a activelor și pasivelor ale asigurătorilor din România - BSR”, cererea fiind însă respinsă de o comisie a instituției europene, relevă date analizate de .

De asemenea, în cerere, întocmită de casa de avocatură CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP SCP, City Insurance a mai solicitat să se constate că exercițiul BSR (Balance Sheet Review) din România este excesiv, disproporționat, inoportun și discriminatoriu (nu numai în comparație cu alte state membre ale UE, ci și în comparație cu asigurătorii din UE care operează în România în baza libertății de servicii sau a libertății de stabilire).

În prima parte a lunii martie 2020, ASF a anunțat că va derula alături de EIOPA, un proces de evaluare a activelor și pasivelor (BSR) la nivelul întregului sector al asigurărilor din România. După câteva săptămâni, pe fondul declanșării pandemiei, ASF a anunțat că exercițiul BSR se amână pentru a doua parte a anului. În prezent, exercițiul se apropie de finalizare.

Ultimul exercițiu BSR a fost în 2015, iar după încheierea sa ASF a anunțat că mai mulți asigurători nu respectă cerințele minime de capital și solvabilitate. În plus, susține City Insurance, participarea EIOPA la exercițiul BSR din România încalcă principiile proporționalității, nediscriminării și este în contradicție cu misiunea/obiectivul reglementat al EIOPA. Compania a solicitat ca participarea/implicarea EIOPA în organizarea și desfășurarea exercițiului BSR într-un rol de coordonare/conducere să înceteze efectiv de la data deciziei.

„City Insurance subliniază în plus că BSR se concentrează pe evaluarea conformității Solvabilității II, deși nu există dovezi sau indicii de îngrijorări reale în acest sens. Faptul că piața românească de asigurări este concentrată pe asigurarea autovehiculelor (și, în special, pe cea obligatorie - RCA) nu are nicio relevanță pentru fondurile proprii sau pentru rezervele tehnice ale asigurătorilor (care sunt subiectul specific al BSR). Potrivit recurentului, cauza (și soluția) acestei particularități a pieței românești de asigurări trebuie căutată în altă parte, deoarece este condiționată de nivelul de educație financiară a populației, nivelul de conștientizare și familiaritate al pieței cu asigurătorii și produsele acestora, precum și nivelul de trai și nivelul veniturilor", scrie în documentul consultat  de .

Asigurătorul amintește în cerere că a contestat decizia ASF privind demararea exercițiului BSR, procesul aflându-se pe rolul instanței, următorul termen de judecată fiind programat în toamnă. Comisia de apel a EIOPA a respins însă solicitarea asigurătorului român, motivându-și decizia prin faptul că, în pofida participării instituției europene, exercițiul BSR este și rămâne o decizie ASF, adoptată de instituția din România din proprie inițiativă și pe baza dorinței de a a avea o imagine mai bună asupra situației sectorului asigurărilor din România.

"Mai mult, camera de apel constată că, în cazul în care ASF va adopta, la sfârșitul exercițiului actual de supraveghere BSR privind piața globală de asigurări din România, măsuri specifice de supraveghere față de un asigurător sau altul, decizia ASF de a adopta aceste măsuri individuale poate fi atacată de destinatar în fața instanței naționale competente", se arată în decizia comisiei de apel a EIOPA.

City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. La începutul lunii aprilie, compania a anunțat că acționarul majoritar, Vivendi International, și-a vândut acțiunile către I3CP Holdings, cu sediul în Olanda, o companie prezentată ca gestionând active de 15 miliarde euro. Tranzacția se va încheia în trimestrul 3 al acestui an.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.