ECONOMIE

S-a MODIFICAT Codul Fiscal. Ce prevederi au fost schimbate în lege


S-a MODIFICAT Codul Fiscal. Ce prevederi au fost schimbate în lege

E.Ş. | 2020-10-20 17:24

Noi modificări fiscale în mai multe domenii au fost publicate zilele trecute în Monitorul Oficial. Schimbările vizează domenii de la vânzarea apartamentelor la zona leasingului, la care avansul va fi considerat rată, și până la TVA redusă la restaurante și cărți.

Iată care sunt principalele modificări fiscale intrate în vigoare:

TVA pentru terenuri sau construcții

Cine nu desfășoară decât o operațiune ocazională de vânzare a unui bun imobiliar în sensul art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal nu va mai plăti TVA, deși în principiu operațiunea nu ar fi scutită de taxă conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, indiferent de valoarea livrării.

Dacă, însă, face o a doua tranzacție, persoana fizică va deveni automat plătitoare de TVA.

De asemenea, dacă valoarea cumulată a celor două tranzacții depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, persoana fizică are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, în termen de 10 zile de la data depășirii plafonului.

Livrarea de bunuri

Nu constituie livrare de bunuri conform prevederilor art. 270 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal bunurile acordate în mod gratuit pentru scopuri legate de desfășurarea activității economice a persoanei impozabile.

În această categorie sunt incluse bunurile acordate gratuit în vederea respectării obligațiilor de compensare prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 189/2002 privind contractele de achiziții pentru nevoi de apărare, ordine publică și siguranță națională. Spre exemplu: echipamentul de protecție și uniformele de lucru, pentru contravaloarea care nu este suportată de angajați, materiale igienico-sanitare în vederea prevenirii îmbolnăvirilor.

Nu se încadrează în această categorie gratuitățile acordate propriilor angajați sau altor persoane, dacă nu există nicio legătură cu desfășurarea în condiții optime a activității economice, cum sunt: cotele gratuite de energie electrică acordate persoanelor pensionate din sectorul energiei electrice, abonamentele de transport acordate gratuit pentru diverse categorii de persoane și altele de aceeași natură.

Cupoanele valorice

Instrumentele care îi conferă dețînătorului dreptul să beneficieze de o reducere la achiziționarea de bunuri sau servicii, dar nu îi conferă dreptul de a primi aceste bunuri sau servicii, nu sunt considerate cupoane valorice în sensul art. 2741 din Codul fiscal.

Tichetele pentru care nu se cunosc toate elementele necesare determinării taxei datorate, cum ar fi tichetele de masă, tichetele de vacanță, tichetele cadou și altele asemenea, sunt considerate cupoane valorice cu scop multiplu, mai prevede legea.

Cupoanele valorice pot fi în format fizic sau electronic.

Contractele de leasing

Avansul perceput pentru transmiterea folosinței bunurilor în cadrul unui contract de leasing este considerat o rată de leasing, respectiv o prestare de servicii, pentru care faptul generator de taxă intervine conform art. 281 alin. (8) din Codul fiscal.

Excepția este reprezentată de situația în care include și încasarea în avans a unei părți din contravaloarea livrării de bunuri care are loc la sfârșitul perioadei de leasing, când se transferă dreptul de proprietate asupra bunului care face obiectul contractului de leasing, conform prevederilor pct. 8 alin. (4).

Reducerea cotei de TVA pentru irigații

Conform art. 291 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, se aplică cota redusă de TVA de 9% de orice persoană care livrează apă de irigații care este transportată prin infrastructura principală și/sau secundară de irigații.

În categoria persoanelor care livrează apă destinată irigațiilor sunt cuprinși inclusiv furnizorii de apă din Dunăre, din râuri interioare, izvoare, lacuri de acumulare sau alte surse de apă, care alimentează sistemele de irigații.

Livrarea de cărți/manuale și reviste

Cota redusă de 5% prevăzută la art. 291 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal se aplică pentru livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, inclusiv pentru cele înregistrate pe suport electromagnetic sau pe alte tipuri de suporturi.

Nu se aplică cota redusă a taxei pe valoarea adăugată pentru livrarea de cărți, ziare și reviste care sunt destinate în principal sau exclusiv publicității, dacă mai mult de jumătate din conținutul cărții, ziarului sau revistei este destinat publicității.

De asemenea, nu se aplică cota redusă a taxei pentru livrarea de cărți, ziare și reviste, în cazul în care acestea sunt furnizate pe cale electronică, operațiunile fiind considerate prestări de servicii.

Restaurante și catering

Pentru băuturile alcoolice servite la restaurant sau oferite în cazul serviciilor de catering se aplică cota standard de TVA, dar nu se consideră că are loc o livrare separată de bunuri, oferirea de băuturi alcoolice făcând parte din serviciile de restaurant sau de catering.

Administrarea creditelor și a garanțiilor de credit

Operațiunile de administrare a creditelor și/sau administrare a garanțiilor de credit, efectuate de către una dintre persoanele care acordă creditul sindicalizat și care este desemnată de ceilalți participanți la contractul de credit sindicalizat pentru administrarea creditului/administrarea garanțiilor de credit sunt scutite de TVA.

Fondurile de pensii ocupaționale

Pensiile ocupaționale întră în categoria fondurilor speciale de investiții, pentru administrarea cărora se aplică scutirea de TVA, respectiv fondurile de pensii administrate privat, fondurile de pensii facultative și fondurile de pensii ocupaționale.

Accize pentru alcool și produse distilate

Operatorii economici care solicită autorizarea ca antrepozitări pentru producţia de alcool și de distilate care utilizează pentru realizarea producției exclusiv instalaţii tip alambic, trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere privind capacitatea vaselor de depozitare deţinute, precum şi a capacităţîi de încărcare a instalaţiei/instalațiilor tip alambic aflate în incinta locației propuse pentru autorizare.

Operatorul economic anunță în scris autoritatea vamală teritorială despre intenția de a retrage de pe piață produsele accizabile, în vederea reciclării, recondiționării, distrugerii, cu cel puțin 7 zile lucrătoare înainte de data la care începe/se realizează distrugerea acestora, ori produsele sunt introduse în antrepozitul fiscal de producție, în cazul reciclării sau recondiționării.

Distrugerea băuturilor alcoolice și a produselor din tutun prelucrat retrase de pe piață poate fi efectuată fie în antrepozit fiscal, fie într-o altă locație stabilită de operatorul care retrage produsele de pe piață, cu condiția respectării prevederilor legislației de mediu în materie de distrugere, potrivit .



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.