ECONOMIE

Vești bune pentru piața de capital: Un proiect legislativ care prevede reducerea impozitului pentru investitori a fost votat de Parlament


Vești bune pentru piața de capital: Un proiect legislativ care prevede reducerea impozitului pentru investitori a fost votat de Parlament

PUTEREA24 | 2022-04-26 12:44

Un proiect legislativ care prevede reducerea impozitului pentru investitorii de pe piața de capital a fost votat de Camera Deputaților (for decizional) și va merge la promulgare.

Proiectul legislativ a primit 213 voturi „pentru”, 5 voturi „contra” și 46 abțineri.

Proiectul are ca scop încurajarea investițiilor în piața de capital românească. Randamentele generate de acțiunile listate pe piața de capital sunt net superioare depozitelor bancare, investitorii putând avea câștiguri semnificativ mai mari.

Astfel, proiectul de lege propune implementarea unui sistem de impozitare la sursă pentru investitorii individuali, prin aplicarea unui impozit de 1% pe câștigul din transferul titlurilor de valoare deținute mai mult de 1 an și de 3% pe câștigul din transferul titlurilor de valoare deținute mai puțin de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate sau declarate.

Prin aceste măsuri se încurajează deținerile pe termen mediu și lung, ceea ce asigură companiilor listate investiții predictibile.

De asemenea, proiectul de lege votat de Parlament se bucură de susținerea tuturor părților implicate, de la Ministerul de Finanțe, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori București sau Asociația Română a Băncilor.

Liderul de grup al PSD din Camera Deputaților, Alfred-Robert Simonis, a salutat susținerea transpartinică a proiectului legislativ și colaborarea cu mediul privat:

„Orice măsură legislativă care vine în sprijinul economiei României trebuie susținută, indiferent de culoarea politică a celor care au inițiat-o. În fond, cu toții ne aflăm în Parlament pentru a-i reprezenta pe români iar prin susținerea acestui proiect legislativ, partidele au demonstrat că pot face front comun în interesul cetățeanului,” afirmă Alfred-Robert Simonis, liderul de grup al deputaților social-democrați. 

În data de 2 februarie, proiectul de lege fusese aprobat de către Senatul României cu 118 voturi „pentru”, un vot „contra” și o „abținere”.

„Salutăm decizia Senatului României de a adopta cu o majoritate covârşitoare acest proiect legislativ care vine în sprijinul pieţei de capital şi al investitorilor. Votul de astăzi este o confirmare a utilităţii acestui demers şi relevanţei sale pentru toţi jucătorii din piaţă. Credem cu tărie că prin adoptarea finală şi aplicarea prevederilor acestei propuneri legislative vom reuşi să încurajăm populaţia să fie mult mai prezentă în piaţa de capital, astfel facilitând accesul companiilor româneşti la finanţare. Această lege aduce avantaje tuturor şi, în final, economiei din România. Aşteptăm cu interes dezbaterile din Camera Deputaţilor şi susţinem în continuare această propunere legislativă”, declara, la momentul respectiv, Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.