EDITORIAL

De ce trebuie test COVID-19 obligatoriu pentru candidații de la alegerile locale


De ce trebuie test COVID-19 obligatoriu pentru candidații de la alegerile locale

Ion Teleanu | 2020-08-17 15:44

O știre aparent banală, apărută în cursul dimineții de luni, aduce în prim planul vieții politice românești un aspect care, pentru moment, este ignorat de către toate autoritățile implicate în organizarea alegerilor locale.

Candidatul ALDE la Primăria municipiului Alexandria, Marius Badea Rivera, a fost diagnosticat cu COVID-19. Dar fiind campanie electorală, acesta s-a întâlnit zilnic cu diverse persoane, la partid sau în oraș, dar și săptămânal cu ziariștii. Un jurnalist teleormănean chiar a fost confirmat recent ca fiind infectat cu noul coronavirus. Cazul acestui candidat ar fi trebuit să dea de gândit guvernanților și celor care organizează alegerile locale, și să se găsească o soluție pentru limitarea extinderii cazurilor de infectare cu COVID-19. O soluție foarte simplă, și extrem de eficientă, ar fi aceea ca toți candidații înscriși pe listele electorale pentru alegerile locale, în cele circa 2.800 de localități, să fie obligați să-și facă testul COVID-19 înainte de începerea campaniei electorale.

De ce? Pentru că intră în contact cu alegătorii, iar dacă este testat pozitiv riscă să transmită virusul și la alte persoane, chiar fără să știe. În cazul în care este depistat pozitiv, măcar stă în izolare sau în carantină și nu mai expune și alte persoane. Astfel, prin realizarea testului COVID-19 de către toți candidații înscriși pe listele electorale s-ar realiza și o radiografie a infectării cu coronavirus la nivel național și, în funcție de numărul celor depistați pozitiv, s-ar putea ajunge chiar și la amânarea alegerilor, așa cum, spre exemplu, a anunțat luni Noua Zeeleandă. Mai mult, ca să se limiteze extinderea epidemiei ar trebui testate și persoanele direct implicate în alegerile locale, adică cei din secțiile de votare, de la birourile electorale județene și până la cei care asigură paza secțiilor de votare. Oare, n-ar fi indicat să se facă o asemenea testare ca să nu riscăm să transformăm întreaga țară într-un focar de coronavirus, chiar în perioada alegerilor locale?



Parerea ta...

NAE DE LA CRAIOVA
18 Aug 2020

Nu e bi e sa se testeze! Pe anchete epidemion eiese ca pnl si psd sunt ...gura -n gura!
Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.