EDUCATIE

ADIO ajutoare pentru plata creșei și a grădinței din partea Guvernului!


ADIO ajutoare pentru plata creșei și a grădinței din partea Guvernului!

PUTEREA24 | 2021-03-23 20:50

Părinţii care au copii de până în 6 ani ar fi trebui să primească 1.500 de lei lunar pentru plata creşei sau a grădiniţei, o măsură care a fost suspendată la 5 luni după adoptare.

Guvernul şi-a dat seama că nu are bani, lucru pe care aparent nu a reuşit să-l anticipeze înainte de campania electorală, când a lansat aceste promisiuni transpuse în lege.

Banii ar fi ajuns la parinti prin intermediul angajatorului care ulterior îşi recupera sumele din impozitele plătite.

Ministerul de Finanţe si-a dat insa seama ca pierde prea multi bani şi atunci a renunţat la această facilitate, informeaza .

Vestea că statul a hotărât să suspende plata celor 1.500 de lei pentru creşă şi grădiniţă a stârnit un val de nemulţumire în rândul părinţilor.

Părinţii plăteau taxele pentru creşă sau grădiniţă, iar apoi angajatorul deconta banii în baza unei adeverinţe. Patronii puteau deconta suma în limita a 1.500 de lei pe lună. Ulterior antreprenorii şi-ar fi recuperat banii plătind un impozit mai mic.

Măsura se suspendă de la 1 aprilie până la la 31 decembrie 2022

'Prin urmare, pentru primele 3 luni ale anului legea dispune şi aduce efecte. Este o măsură socială care mai degrevează un pic puterea de cumpărare a salariaţilor din mediul privat. Copiii apar de obicei când veniturile sunt mai reduse iar în viaţa feicăruia mai apar şi alte rate'', a spus Adrian Benţa, consultant fiscal.

La 5 luni după publicarea legii în Monitorul Oficial, Executivul s-a răzgândit, după ce Ministerul de Finanţe a constatat că o astfel de facilitate ar costa statul 4,5 miliarde lei.

'Această măsura este una cinică dictată de constrângeri bugetare, dar s-a luat în detrimentul plăţilor şi banilor pentru copiii salariaţilor din sistemul privat cu scopul de a se menţine sporurile şi salariile din sistemul public. O lege adoptată înaintea campaniei electorale cu totul va fi altfel tratată în monentul la care ajungi la constrângerile bugetare'', a adăugat Adrian Benţa, consultant fiscal.

Încă de la începutul anului, Guvernul Cîţu a luat mai multe măsuri de austeritate cum ar fi înghețarea salariilor bugetarilor sau eliminarea voucherelor de vacanță.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.