EDUCATIE

BANI pentru părinții angajați. Cât primesc, de fapt, în plus la salariu pentru fiecare copil


BANI pentru părinții angajați. Cât primesc, de fapt, în plus la salariu pentru fiecare copil

E.Ş. | 2023-01-12 17:06

Începând cu acest an, părinții care au copii înscriși în instituțiile de învățământ pot obține deduceri de impozit de 100 de lei pentru fiecare copil. Conform calculelor, însă, suma se transferă în salariul net doar în proporție de 10 lei, adică 10%.

De la 1 ianuarie se aplică legea. Ea prevede că pentru fiecare copil înscris la o instituție de învățământ, fie ea creșă, grădiniță sau școală, părintele salariat poate cere deducerea de impozit de 100 de lei.

Foarte importantă această parte, vorbim de părintele care obține venituri din salarii.

La fel de importante sunt și condițiile în care se poate obține deducerea. Un singur părinte poate obține această deducere și va depune o declarație pe propria răspundere prin care va arăta că este singurul beneficiar și că nu obține această deducere și din altă parte.

În plus, copilul trebuie să fie înscris într-o unitate de învățământ, iar părintele trebuie să prezinte o adeverință din partea grădiniței, școlii sau a liceului, care atestă înscrierea. Bineînțeles, vorbim aici de o limită de vârstă de 18 ani, conform legii.

Mulți au crezut că vor primi 100 de lei în plus la salariu pentru fiecare copil. În realitate, nu e așa.

Deducerea e de 100 de lei, însă ea se transferă în salariul net doar în proporție de 10 lei, adică 10%. De exemplu, pentru o familie cu doi copii, părintele are un salariu brut de 6.000 de lei lunar. Conform calculului, el primește 20 de lei în plus la salariul net, după deducere. Iar calculul este valabil pentru orice nivel al salariului. Deducerea este de 100 de lei de copil, și se transferă în salariul net în cuantum de 10 lei.

Sursa:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.