EDUCATIE

Educație cu FORȚA! Majoritatea elevilor sunt certați la școală și acasă atunci când greșesc


Educație cu FORȚA! Majoritatea elevilor sunt certați la școală și acasă atunci când greșesc

E.Ş. | 2022-01-24 21:01

Organizaţia „Salvaţi copiii” atrage atenţia asupra comportamentelor specifice fenomenului de bullying la care copiii din România sunt expuşi atât la şcoală, cât şi în familie, prezentând date care arată că 76% dintre copii spun că profesorii îi ceartă atunci când greşesc, fapt care „arată prevalenţa metodelor pedagogice critice şi punitive”.

Studiul privind abuzul împotriva copiilor realizat de „Salvaţi Copiii România” în anul 2021 arată faptul că numeroşi copii sunt expuşi abuzului verbal la şcoală, dar şi abuzului fizic în familie. 

Datele centralizate de Salvaţi Copiii România pe parcursul anului 2021 arată că 22% dintre copii sunt expuşi abuzului verbal şi limbajului violent în mediul şcolar. Un procent ridicat dintre copii - 76% - spun că profesorii îi ceartă atunci când greşesc, ceea ce arată prevalenţa metodelor pedagogice critice şi punitive, în detrimentul sprijinului activ acordat elevilor în procesul de învăţare şi comunicare.

Abuzul fizic asupra copilului în familia de provenienţă este asociat semnificativ cu comportamente de tip bullying între copii în şcoală, în condiţiile în care 56% dintre părinţi au declarat că-şi pedepsesc copiii dacă greşesc”, transmite „Salvaţi copiii”.

Studiul realizat de organizaţie arată de asemenea că:   12% dintre copii sunt expuşi abuzului verbal în familie, iar procentul ajunge la 22% în mediul şcolar, că atunci când sunt pedepsiţi copiii trăiesc stări de tristeţe (38%), vinovăţie (29%) şi nefericire (28%) că 6% dintre copii afirmă că se simt lipsiţi de apărare atunci când sunt pedepsiţi, 3% declarând chiar că se simt părăsiţi. 

Datele centralizate de organizaţie arată că cei mai mulţi dintre copii, respectiv 43%,  afirmă că suferă în tăcere, 36% dintre cei supuşi abuzurilor plâng sau vorbesc cu cineva şi doar 8% dintre respondenţi au declarat că atunci când sunt pedepsiţi, îşi închipuie că se răzbună. Studiul arată de asemenea că 21% dintre părinţi sunt de acord că bătaia poate fi folosită ca modalitate de sancţionare a comportamentelor indezirabile ale copiilor.

„Expuşi la violenţa adulţilor, copiii învaţă violenta. Excluderea din grup, izolarea socială, ameninţarea cu violenţa fizică şi/sau umilirea, violenţa fizică şi distrugerea bunurilor personale, interdicţia de a vorbi/interacţiona cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul şcolar”, transmit oficialii „Salvaţi copiii”.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.