EDUCATIE

Ligia Deca e de acord: ”Religia POATE fi o disciplină la examenul de Bacalaureat”


Ligia Deca e de acord: ”Religia POATE fi o disciplină la examenul de Bacalaureat”

E.Ş. | 2023-04-12 21:24

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că Religia poate deveni o disciplină pentru examenul de Bacalaureat. Ministrul a precizat că trebuie stabilite detalii tehnice, ce probă ar putea să includă această disciplină, dacă este o probă în plus, dacă trebuie eliminată o altă probă.

„Religia poate fi o disciplină la examenul de Bacalaureat. Ceea ce am ridicat noi sunt întrebări tehnice – ce probă ar putea să includă această disciplină, dacă este o probă în plus, dacă trebuie eliminată o altă probă. Deci trebuie să discutăm pe concret tehnic să vedem în ce măsură această sugestie din partea reprezentanţilor cultelor poate fi introdusă în lege.

De exemplu, avem agreat ca prin ordine de ministru să preluăm prevederile care se află acum în protocoalele între statul român şi culte religioase, care se referă la specificitatea fiecărui cult.

De asemenea, conducătorii liceelor cu profil vocaţional teologic primesc un aviz, o binecuvântare din partea fiecărui cult în parte. În învăţământul superior specializările care funcţionează cu profil teologic se află în dublă coordonare. (…) Avem acolo o serie de chestiuni care ţin de specificul cultului, de dogmă, de sistemul de valori în care sunt introduse în capitolul de învăţământ confesional şi se recunoaşte că acest specific se reflectă şi în activitatea şcolii. Sigur, solicitările reprezentanţilor cultelor se află parţial în actul legislativ, în propunerea de lege. O parte dintre ele nu au putut fi introduse”, a detaliat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a spus că nu există un paragraf care să facă referire la diversitatea de gen, ci există definiţia diversităţii în Educaţie:

„În România avem diversitate culturală, lingvistică, etnică, religioasă şi este normal ca fiecare copil să fie preţuit pentru identitatea sa. Nu este normal, de exemplu, să considerăm un copil stângaci şi mai prejos decât un copil dreptaci sau un copil din rural faţă de un copil din urban. Sunt convinsă că şcolile din România au nevoie să se concentreze pe acest caracter divers, pe individualitatea fiecărui copil”, a mai transmis Ligia Deca.

13 reprezentanți ai cultelor religioase, recunoscute de statul român, consideră că Religia ar trebui să poată fi aleasă de către elevi ca probă la examenul de Bacalaureat. Aceștia i-au trimis ministrei Educației, Ligia Deca, o solicitare în acest sens, potrivit .



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.