EDUCATIE

OFICIAL. Trecerea în online a școlilor va depinde de gradul de ocupare a spitalelor. Câmpeanu: “Toate şcolile şi grădiniţele vor începe luni în format fizic”


OFICIAL. Trecerea în online a școlilor va depinde de gradul de ocupare a spitalelor. Câmpeanu: “Toate şcolile şi grădiniţele vor începe luni în format fizic”

PUTEREA24 | 2022-01-14 13:48

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunţat vineri o serie de schimbări importante în strategia şi modul de funcţionare a şcolilor şi grădiniţelor. Astfel, închiderea şcolilor nu va mai depinde de procentul de profesori vaccinaţi sau de rata de incidenţă, ci de gradul de ocupare a paturilor din spitale, care trebuie să depăşească 75%, prag care nu este atins de nici un județ, în acest caz toate şcolile din ţară pot începe în format fizic. În privinţa suspendării cursurilor într-o clasă, aceasta se va produce la 3 cazuri de infectare.

”Ne-am decuplat de rata de incidenţă şi de rata de vaccinare a personalului din sistemul de învăţământ”, a spus Cîmpeanu, care a mai afirmat că, dată fiind specificitatea tulpinii Omicron, s-a propus schimbarea modului de abordare, către gradul de încărcare a mediului spitalicesc.

”Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre judeţele României, în prezent. Deci, din perspectiva educaţiei, luni, toate şcolile şi toate grădiniţele din România vor putea începe fizic”, a spus ministrul. Ministrul a mai spus că o altă schimbare este suspendarea activităţii, în fiecare clasă sau grupă din şcoală sau grădiniţă, atunci când sunt 3 cazuri de infectare, în şapte zile consecutive. ”Se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli, atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase are activitatea fizică suspendată”, a mai spus Cîmpeanu.

Suspendarea activităţii fizice în clase se face prin decizia Consiliului de Administraţie al şcolii, şi suspendarea activităţii fizice, la nivelul întregii unităţi de învăţământ se face prin decizie a Comitetului judeţean sau municipal de Urgenţă. Regilile se vor aplica unitar, la nivelul fiecărui judeţ, cu excepţia regiunii Bucureşti-Ilfov, unde, din cauza specificităţii, vor fi tratate împreună.

Ministrul Sănătății alexandru Rafila a prezentat date cu privire la situaţia actuală a paturilor destinate pacienţilor cu coronavirus. 

”Situaţia de astăzi variază între gradul de ocupare al paturilor, cel mai mic în judeţul Suceava – 34%, urmat de Cluj – 28%, pentru Bucureşti şi Ilfov – 16%, iar la nivel naţional 16% este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate acestei infecţii, un total de 25.000 de paturi, inclusiv paturile ATI”, a declarat Rafila, care a a explicat şi de ce a fost ales pragul de 75%: ”Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică şi de asistenţă medicală care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitaea brusc şi vom solicita această decizie de închidere a şcolii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%”. 

 



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.