EDUCATIE

Politehnica din București și Universitatea din Pitești au fuzionat. Cum se va numi noua instituție de învățământ superior


Politehnica din București și Universitatea din Pitești au fuzionat. Cum se va numi noua instituție de învățământ superior

P24 | 2023-01-31 15:43

Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Universitatea din Piteşti au fuzionat, după ce conducerile celor două instituţii de învăţământ superior au semnat contractul de fuziune, informează Agerpres.

Noua instituţie de învăţământ superior va purta numele de "Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti".

Contractul de fuziune a fost semnat de rectorii celor două universităţii - Mihnea Costoiu (UPB) şi Dumitru Chirleşan (Universitatea din Piteşti) şi preşedinţii senatelor universitare Tudor Prisecaru (UPB) şi Mihaela Diaconu (Universitatea din Piteşti).

Noua universitate va fi una naţională, iar cele două universităţi devin centre universitare ale structurii. Totodată, fiecare centru va păstra programele de studii acreditate, urmând să dezvolte şi alte programe.

În ce priveşte admiterea în anul 2023, aceasta se va derula după regulile cunoscute deja.

"Este un moment istoric important pentru universitate. (...) Fie că ne-am numit Şcoala Academicească de Ştiinţe Filosofice şi Matematiceşti, Şcoala de Ingineri Hotarnici, Şcoala de Poduri, Şosele, Mine şi Arhitectură, Şcoala de Poduri, Şosele şi Mine, Şcoala Politehnică, Şcoala Politehnica, Politehnica din Bucureşti, Institutul Politehnic şi respectiv Universitatea Politehnica, toate acestea au avut o singură constantă - valoarea, valoarea care a ghidat forţa acestei universităţi şi cu care venim în faţa oamenilor şi a societăţii şi în acest moment. (...) Nu suntem singurii care facem acest pas, nu suntem primii care facem acest pas, dar credem că avem un alt model pe care îl punem în faţa societăţii", a afirmat rectorul UPB.

Mihnea Costoiu a spus că este încrezător că noua instituţie de învăţământ superior va reuni "multe alte forţe".

"Suntem astăzi, aşa cum le-am spus colegilor, la primul pas. Discuţiile pe care le-am început cu colegii noştri din alte centre universitare şi din Bucureşti sunt la început şi suntem încrezători că această şcoală naţională va reuni multe alte forţe. Unde suntem mai mulţi, puterea creşte şi credem că avem forţa şi înţelepciunea să facem acest pas important pentru societatea românească şi pentru şcoala românească în general", a mai arătat reprezentantul UPB.

Potrivit acestuia, cele două centre vor funcţiona autonom.

"Urmează să stabilim procedurile de admitere. Sunt cele două centre universitare, vom funcţiona în acest regim de două centre universitare. (...) Centrele vor funcţiona autonom. (...) Urmează să înaintăm ministrului Educaţiei propunerea unei legi - înfiinţarea universităţii, ţinând cont de faptul că Politehnica are lege de înfiinţare.... Ne trebuie o lege de înfiinţare a universităţii şi pasul va fi făcut în perioada următoare. Sperăm ca ministrul, aşa cum a declarat de fiecare dată, să respecte voinţa universităţilor", a susţinut rectorul.

Rectorul Universităţii din Piteşti, Dumitru Chirleşan, este de părere că noua instituţie va fi una dintre cele mai bune din Europa.

"Frământările prin care am trecut în ultimele luni de zile au fost mari. Ştiu că şi aici în "cetatea ştiinţei şi ingineriei" au fost frământări mari, dar zic să privim cu optimism. (...) Vrem să zburăm şi noi mai sus. (...) O paletă extrem de diversă de programe de studii acreditate. Aducem în noua structură, noua universitate, circa 70 de programe de studiu altele decât cele inginereşti, toate acreditate, toate cu grad ridicat de încredere. (...) Mie îmi este greu să îmi închipui o universitate mai tare în România. Nu pot, îmi este greu să îmi închipui una care va fi mai tare decât noi. (...) Am mare încredere că vom fi una dintre cel mai bune universităţi şi din Europa şi în rankingurile mondiale", a declarat Dumitru Chirleşan.

El a menţionat că Universitatea din Piteşti vine cu o "zestre" de 70 de programe de studii. 

 



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.