EDUCATIE

Profesorii, gata de GREVA generală. Ce speranțe le poate da premierul


Profesorii, gata de GREVA generală. Ce speranțe le poate da premierul

E.Ş. | 2022-01-20 20:27

Profesorii ameninţă cu grevă generală, după greva de avertisment de miercuri. Sindicatele din Învăţământ urmează să se întâlnească vineri cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta despre problemele din educaţie. Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret a explicat ce urmează să se întâmple după greva de avertisment de miercuri, 19 ianuarie.

Liderii de sindicat din educaţie urmează să aibă o discuţie cu premierul Nicolae Ciucă, după greva de miercuri. În funcţie de cum vor decurge discuţiile, sindicaliştii vor decide ce vor face în următoarea perioadă.

“Așteptăm să vedem care e reacția domnului premier. Domnia sa a declarat săptămâna trecută că săptămâna aceasta va avea 2 întâlniri cu reprezentanți din domeniul sănătății și învățământului, până acum nu am fost chemați la nici o întâlnire (n.red. miercuri seara ministrul Educației a anunțat că premierul se va întâlni vineri cu sindicatele). Așteptăm cu nerăbdare. Vom participa și vom vedea care sunt soluțiile primului ministru”, spune Marius Nistor, potrivit 

Liderul de sindicat a declarat că următoarea formă de protest este greva generală.

“Facem o analiză acum asupra grevei de avertisment de miercuri și am apreciat faptul că toți colegii care au semnat pentru greva de avertisment, au susținut greva și au cerut chiar în cazul în care nu există un răspuns rapid din partea executivului, să trecem la următoarea formă de protest.

Poate însemna greva generală. Sindicatele sunt organizate la nivel județean, dar totul depinde de reacția executivului. Avem nevoie de soluții urgente pentru că vem o criză pe partea de resurse umane foarte puternică. Oamenii nu își mai permit să aștepte, iar cu vorbe și promisiuni nu se plătesc facturile la utilități. Plafonate sau neplafonate.

Guvernul trebuie să se gândească că dascălii, personalul nedidactic și didactic auxiliar au așteptări foarte mari. Pe lângă problemele salariale ne confruntăm cu o criză de personal, avem nevoie de noi angajări pe partea de  personal didactic auxiliar si nedidactic, avem nevoie de materiale de protectie pentru colegii noștri care își desfășoară activitatea în preuniversitar.”

Liderul Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” spune că pe lângă problemele salariale, educația se confruntă cu lipsa de personal.

“Avem o situație dramatică la nivel de resursă umană. Meseria aceasta nu are nici un fel de căutare. Nu poți vorbi de motivatie când debutantul intră în sistem cu 2250 de lei, si daca lucrează în mediul rural, primăria trebuie să îi deconteze transportul și nu o face”, a concluzionat Marius Nistor.

Reamintim că personalul didactic ar fi trebuit să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Anul acesta au primit o majorare de doar 4,5%, ceea ce înseamnă 65 de lei în plus la salariu, potrivit documentelor oficiale.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.