EDUCATIE

Peste 100 de copii din județele Harghita și Covasna au învățat să modeleze în lut în cadrul proiectului ”Promovarea tehnicilor de OLĂRIT TRADIȚIONAL pentru copiii din județele Harghita și Covasna”


Peste 100 de copii din județele Harghita și Covasna au învățat să modeleze în lut în cadrul proiectului ”Promovarea tehnicilor de OLĂRIT TRADIȚIONAL pentru copiii din județele Harghita și Covasna”

PUTEREA24 | 2022-08-11 19:55

Asociația „Suflet Fericit”, în parteneriat cu Secretariatului General al Guvernului (SGG) prin Serviciul de Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare a desfășurat, miercuri, 10 august 2022, proiectul "Promovarea tehnicilor de olărit tradițional pentru copiii din județele Harghita și Covasna".

Acest eveniment s-a desfășurat online, cu probe practice cu peste o sută de copii din județele Harghita și Covasna.

Proiectul a fost gândit ca o introspecție într-o tradiție milenară și a inclus o lecție de artă a olăritului, o activitate meșteșugărească prezentă de mii de ani,  pe teritorul României, inclusiv în județele Harghita și Covasna.

În cadrul evenimentului copiii coordonați de artistul ceramist Andra Achim au transformat lutul în vase, oale și alte obiecte decorative, reușind să pătrundă astfel în tainele olăritului, o tradiție transmisă din generație în generație.

Art Time - Atelier de Creație, un spațiu dedicat artei aflat în vechiul București, este locul din care lecția de olărit a fost predată live copiilor.

Copiii participanți au fost din județul Harghita (Miercurea Ciuc, de la Colegiul Național ”Octavian  Goga”, și Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu”, din localitatea Bran, de la Parohia Ortodoxă Bălan, din localitatea Toplița, de la Liceul Teoretic Tăslăuanu, de la Parohia Ortodoxă Călimanel), și din județul Covasna (Sfântu Gheorghe, de la Școala Gimnazială ”Nicolae Colan”, de la Școala Gimnazială ”Ady Andre”, din Covasna, de la Liceul ”Korosi Csoma” și Școala Gimnazială ”Avram Iancu”).

Aceștia au avut la dispoziție din partea organizatorilor kit-uri complete necesare olăritului, precum și diplome de participare și cocarde tricolore.

La finalul evenimentului, în momentul în care copiii au avut cuvântul de încheiere, reacțiile acestora referitoare la proiect au fost extraordinare, în sensul în care toți s-au declarat fericiți pentru că au luat parte la o lecție de olărit și au putut realiza cu propriile mâini obiecte din  lut.


Mai multe imagini:











Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.