EDUCATIE

Recomandările Ministerului Sănătății pentru elevi și PROFESORI, la început de an școlar


Recomandările Ministerului Sănătății pentru elevi și PROFESORI, la început de an școlar

E.Ş. | 2022-09-02 17:04

Ministerul Sănătăţii a anunțat o serie de recomandări cu privire la normele de igienă individuală şi colectivă pentru elevi şi profesori în şcoli, în contextul pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2 şi al apropierii sezonului gripal.

Profesorii sunt sfătuiți să facă „o inspecție vizuală a elevilor prezenți în clasă cu scopul identificării unui eventual elevul bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă”.

Printre recomandări se numără păstrarea igienei mâinilor, aerisirea sălilor de curs, dar şi purtarea măştii în spaţiile închise aglomerate, slab ventilate şi „inspecţia vizuală” făcută de un cadru didactic la prima oră de curs.

Potrivit oficialilor Ministerului, viroze precum infecţia cu SARS-CoV-2, cât şi gripa pot produce complicaţii, mai ales la persoanele care prezintă anumite comorbidităţi cum ar fi boli cardiovasculare, boli pulmonare, diabet etc.

Prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii sunt posibile în mare măsura dacă sunt respectate o serie de reguli:

- igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar);

- igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unica folosința sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;

- igiena în clase: aerisirea frecventa a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;

Reducerea transmiterii virusurilor respiratorii

- purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, slab ventilate;

- respectarea distanțării fizice de minim 1,5 metri în timpul cursurilor, dacă e posibil; informarea periodică a părinților de a nu trimite la scoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroza respiratorii, dureri în gât; evitarea schimburilor de obiecte personale.

- personalul didactic și nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate;

- realizarea zilnică la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă cu scopul identificării unui eventual elevul bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc).

- în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui față de restul clasei și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific;

- anunțarea conducerii școlii, de către părinți/cadrele didactice, în cazul confirmării unui caz cu SARS-CoV-2 sau gripă.

Măsuri preventive specifice și de informare

- vaccinarea împotriva COVID-19 și a gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ:

- derularea de acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.

Măsuri organizatorice și logistice

- afișarea în clase/locuri vizibile a panourilor cu materiale informative privind modalităților de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii;

- asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanțe dezinfectante și prosoape de hârtie) precum și pentru curățenia și dezinfecția sălilor de clasă;

- respectarea ritmului de verificare, curățare și igienizare a aparatelor de aer condiționat, conform recomandărilor producătorului.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.