EDUCATIE

SCHIMBĂRI radicale în sistemul de învățământ. Ce cuprinde proiectul ”România educată” al președintelui Iohannis


SCHIMBĂRI radicale în sistemul de învățământ. Ce cuprinde proiectul ”România educată” al președintelui Iohannis

E.Ş. | 2021-07-05 22:21

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni, cu liderii coaliției de guvernare pentru a discuta despre reformele din educație, aduse de Programul „România Educată”. Printre cele mai importante modificări ce ar urma să fie aduse, se numără faptul că liceele și-ar putea organiza singure examene de admitere, acolo unde cererea este mai mare ca oferta, înainte de Evaluarea Națională, tezele ar urma să fie unice, iar inspectoratele școlare județene vor fi reorganizate.

Liceele ar putea avea propriul examen de admitere

Acesta s-ar putea organiza înainte de Evaluarea Națională, de către fiecare liceu în parte. Locurile neocupate în urma examenului ar urma să fie redirecționate către admiterea prin rezultatele la Evaluare Națională, mai exact prin ordinea mediilor obținute la cele trei materii de la examen.

„Odată cu implementarea acestui sistem, elevii vor putea să aleagă ce tip de liceu urmează, dar vor putea mai facil sa se reorienteze in timpul ciclului educational. Este ca un sistem de vase comunicante, elevii se vor putea muta între ele, va exista flexibilitate pentru copii. Toate cele trei rute se încheie cu opțiunea examenului de bacalaureat, și toți elevii de la oricare dintre rute pot merge la facultate dacă au trecut bacalaureatul. Însă elevii de pe ruta profesională au și posibilitatea obținerii unei certificări profesionale după clasa XI, care le permite să urmeze un colegiu tehnic”, a explicat Dan Barna, pentru G4media.

Structura inspectoratelor județene, modificată

Referitor la organizarea sistemului de educație, pachetul de reforme prevede o serie de măsuri. Astfel că inspectoratele județene vor fi sparte, iar atribuțiile lor vor fi împărțite între Centrele Județene pentru Învățământ Preuniversitar și Centrele Județene pentru Formare Continuă, Asistență și Resurse Educaționale.

„În săptămânile viitoare vom aproba prin memorandum în guvern această strategie, apoi vor fi realizate propunerile concrete de modificări legislative”, a mai precizat vicepremierul Dan Barna.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.