EDUCATIE

Sindicatele din educație se REVOLTĂ după cazul profesoarei înjunghiate. Cer măsuri împotriva VIOLENȚEI din școli


Sindicatele din educație se REVOLTĂ după cazul profesoarei înjunghiate. Cer măsuri împotriva VIOLENȚEI din școli

E.Ş. | 2023-04-05 18:00

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" solicită Guvernului să intensifice măsurile de prevenire a actelor de violenţă la nivelul unităţilor de învăţământ şi să înăsprească legislaţia în vigoare privind siguranţa în unităţile de învăţământ. Reacția sindicatelor vine după ce o profesoară a fost înjunghiată de un elev chiar în timpul orelor la Colegiul "Ion Creangă" din Sectorul 4 al Capitalei.

"Evenimentul de la Colegiul Naţional "Ion Creangă" ar trebui să reprezinte un nou semnal de alarmă pentru autorităţi. Cadrele didactice sunt lipsite de apărare, iar unităţile de învăţământ nu au instrumentele reale, necesare şi concrete pentru a lua măsuri imediate şi eficiente în situaţia unor violenţe îndreptate împotriva salariaţilor. Sancţiunile/măsurile actuale - precum mutarea disciplinară, scăderea notei la purtare (operabilă doar la sfârşitul anului şcolar) - sunt complet lipsite de eficienţă. La ora actuală, în multe şcoli avem probleme legate de violenţă, de consumul de droguri şi nu numai. Multe dintre aceste cazuri nu ajung în mass-media, dar primim săptămânal astfel de semnale. Am cerut - nu o dată - aprobarea unui statut al personalului din învăţământ, care să prevadă şi sancţiuni drastice în situaţii precum cea de la Colegiul Naţional "Ion Creangă", însă niciun Guvern nu şi-a dorit şi nu şi-a asumat un astfel de act normativ. Avem nevoie de o legislaţie care să ofere pârghii angajaţilor să ia măsuri în astfel de cazuri. Avem nevoie de consilieri şi psihologi şcolari care să discute cu elevii şi părinţii pentru a preîntâmpina asemenea fapte", a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE "Spiru Haret", citat de .

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" solicită parlamentarilor ca, odată cu discutarea proiectului Legii privind învăţământul preuniversitar, să instituie măsuri de protecţie pentru angajaţii din învăţământ.

"În şcoală trebuie să existe un climat de ordine, disciplină şi respect în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale, iar noua lege trebuie să ofere cadrelor didactice autoritatea de a lua decizii oportune, care să le permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare. ", se menţionează în comunicat.

O profesoară de la un liceu din Sectorul 4 a fost agresată în timpul orei de un elev, cu un cuţit, a infomat miercuri Poliţia Capitalei.

Potrivit unor surse judiciare, agresorul este elev în clasa a X-a, de la Liceul Ion Creangă. La începutul orei de japoneză, fără un motiv aparent, a înţepat-o pe profesoară în zona gâtului. Elevul, de 16 ani, nu era cunoscut ca un copil problemă sau agresiv.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.