EVENIMENT

Acuzații grave la adresa conducerii ASF, aduse chiar de un angajat al instituției: „Activitate politizată, angajări fără concurs, favorizarea unor firme de asigurări și intimidarea angajaților!”


Acuzații grave la adresa conducerii ASF, aduse chiar de un angajat al instituției: „Activitate politizată, angajări fără concurs, favorizarea unor firme de asigurări și intimidarea angajaților!”

P24 | 2021-05-12 16:35

Cristian Muntean, expert în management în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a fost audiat miercuri în Comisia de Buget-Finanțe din Senat, ca urmare a solicitării sale de a prezenta informații și documente privind neregulile care au loc în ASF. Anterior, Muntean a sesizat și DNA în calitate de avertizor de integritate.

Miercuri, el a vorbit despre „gravele disfuncționalități în activitatea Autorității de Supraveghere Financiară” despre care a aflat în calitate de angajat al instituției.

El a prezentat senatorilor un memoriu, document consultat de HotNews.ro, în care arată că ASF a rămas o instituție politizată și în mandatul actualului președinte, Nicu Marcu, cu zeci de persoane angajate fără concurs, cu reclamații în creștere, amenzi mici aplicate asigurătorilor RCA și procese pierdute ușor apoi în fața acestora.

Cristian Muntean reclamă printre altele faptul că "din iulie 2020, sub mandatul lui Nicu Marcu, presedinte al ASF, gradul de conformitate al asigurătorilor s-a deteriorat semnificativ, iar in consecinta, numarul de reclamații a crescut exponențial. În luna iulie 2020, ASF înregistra aproximativ 2.200 de reclamații/luna, iar la zece luni distanță de la preluarea mandatului de presedinte al ASF al lui Nicu Marcu, ASF înregistreaza aproximativ 5.500 de reclamatii/luna."

Acesta mai arată că, anul trecut, ASF a primit 41.544 de reclamatii la adresa firmelor de asigurari, iar consumatorii au avut dreptate în 60% din cazuri adică aproximativ 25.000 de situații in care asiguratorul a încălcat legea, fără ca ASF să aplice amenzi semnificative.

"Cu privire la refuzul ASF de a aplica amenzi pieței de asigurari așa-zis supravegheate, am sesizat Directia Nationala Anticoruptie”, arată Muntean, care precizează că, imediat după demersul său, pentru a deturna atenția presei,  ASF a anunțat că a sesizat DIICOT cu privire la posibile infracțiuni în legatură cu activitatea de control pe piața asigurărilor, respectiv, că s-ar fi identificat erori majore în documente oficiale prezentate de angajații mai multor direcții membrilor Consiliului ASF, erori suspectate a fi intentionate, pentru avantajarea unor asigurători.

„La doua zile de la aparitia in presa a denuntului meu catre DNA, ASF a amendat si asigurătorii Euroins și City Insurance, în baza neconformităților identificate pe baza reclamațiilor primite de la consumatori. Toate acestea, însă, abia dupa ce informații despre denuntul meu au apărut în presă, și după ani de pasivitate a autorității", susține Cristian Muntean în memoriul prezentat la Senat.

Muntean mai spune că „în ultimul an, ASF a constatat nereguli majore la City Insurance și Euroins, le-a aplicat câteva mici sancțiuni, dar, în mod paradoxal, atunci cand asiguratorii au contestat sancțiunile în instanță, ASF a pierdut procesele, pe considerente care țin de vicii de procedură ale actelor întocmite de ASF (iar nu de fondul neregulilor constatate). Mai exact, instanțele au dat câștig de cauză asigurătorilor deoarece actele de sancționare au fost întocmite incorect de către angajații ASF”.

Cum se fac angajările și promovările în ASF

„Ca sa evite angajările prin concurs, membrii Consiliului ASF apelează la următorul artificiu: angajează la cabinetele membrilor executivi persoane pe post de consilier/expert în management, urmând ca apoi să le detașeze în cadrul diverselor direcții din ASF, fără concurs. Prin acest artificiu se ocolește legea și se angajează persoane „agreate”, fără concurs, în posturi pentru care ar trebui organizate concursuri.

Zeci de persoane au fost angajate în acest fel la ASF fără concurs și mutate discret, tot fără concurs în diverse departamente. După cunoștințele mele, numai de la numirea lui Nicu Marcu la conducerea instituției au fost angajate peste 10 persoane în acest mod. Despre aceste persoane, se discută în autoritate că ar fi conexiuni politice din zona PSD. (..)

În primele 30 de zile de la instalarea în funcție a lui Nicu Marcu, acesta a numit prin delegare, fără concurs, în funcție de conducere pe ginerele liderului PSD Paul Stănescu, care se numește Robert Marius Modan.

În acest fel, ginerele lui Paul Stanescu a ajuns să câștige 4.000 de euro net/luna + prime, toată lumea din instituție știind faptul că ginerele lui Paul Stănescu este protejatul lui Nicu Marcu.

În lunile februarie, martie și aprilie 2021, Nicu Marcu, presedintele ASF, a exercitat presiuni directe asupra zeci de angajati, pe mulți dintre acestia chemându-i la el in birou, fara a le comunica in prealabil motivul, unde a pus presiune pe ei sa semneze un act aditional de micsorare a salariului, pentru ca „e greu să îți găsești serviciu în timp de pandemie”. 99% dintre angajații cărora li s-a solicitat acest lucru, au semnat acel act adițional.

În tot acest timp, atât președintele, cât și întreg consiliul ASF nu și-au micșorat salariile în semn de solidaritate, astfel încât au fost reduse salariile personalului tehnic, în timp ce veniturile de zeci de mii de euro pe luna + bonusuri ale consiliul ASF au rămas intacte", acuză Cristian Muntean în memoriul citat de Hotnews.ro.

Acesta a depus, spre dovadă, o organigramă cu peste 20 de persoane care ar fi fost numite fără concurs, prin delegare, în funcții de conducere în ASF, și le-a spus senatorilor că poate oferi contactele unor colegi care au trecut prin situația reducerii veniturilor.

Senatul ar putea constitui o Comisie de anchetă

La finalul audierii, Claudiu Mureșan, președintele Comisiei de buget finanțe din Senat a declarat: „A fost o solicitare din partea unei persoane, care a vrut să ne comunice niște informații. Am acceptat, am convocat Comisia de buget, am primit persoana în ședință în această dimineață, am ascultat ce dorea să ne transmită, ne-a adus și mai multe documente pe care urmează să le verificăm și noi și apoi să le trimitem mai departe către conducerea Senatului. (…) Nu știu care va fi decizia Biroului Permanent. Teoretic este posibil să se constituie o comisie care să verifice veridicitatea informațiilor primite”.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.