EVENIMENT

Decizie de ultimă oră în CSAT. Anunțul președintelui Iohannis


Decizie de ultimă oră în CSAT. Anunțul președintelui Iohannis

E.Ş. | 2022-01-26 15:47

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ce s-a discutat în ședința CSAT de la Palatul Cotroceni vis-a-vis de situația din Ucraina și amenințările Rusiei. Șeful statului i-a asigurat pe toți românii că nu au de ce să se teamă.

”Am examinat măsurile privind capacitățile de răsuns la noile provocări care să ne permită o consolidare a rezilienței României.

România are peste 600 de km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu.

Actuala criză prrovocată de Rusia este despre securitatea întregului spațiu euroatlantic. E important ca nivelul NATO și UE să dăm dovadă de unitate.

Demerusile Rusiei reliefează folosirea forței împotriva Ucrainei, cu toate consecințele. Prin propunerile din decembrie, Rusia încearcă să modifice inacceptabil parametrii de securitate. Tacticile hibride complică situația de securitate.

Dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situației. Discuțiile recente cu Rusia au permis prezentarea detaliată a abordării NATO. Am transmis Rusiei fără echivoc îngrijorările noastre față de conduita acesteia din ultimii ani.

Alături de aliați, am transmis mesaje clare care să sublinieze atașamentul pentru valorile spațiului euroatlantic. Reiterăm susținerea pentru suveranitatea Ucrainei și pentru consolidarea rezilienței.

Trebuie să fim pregătiți și pentru scenariul în care Rusia va refuza calea dialogului. Indiferent de evoluțiile actuale, NATO trebuie să-și menține la un nivel ridicat capacitatea de apărare. Subliniez că măsurile luate de NATO pentru întărirea flancului de est reprezintă un răspuns defensiv

La nivelul UE discutăm aprofundat despre măsuri restrictive - sancțiuni care vor avea consecințe masive și costuri serioase pentru Rusia dacă va iniția acțiuni agresive asupra Ucrainei.

Am decis în ședința CSAT măsuri importante. Voi da câteva exemple:

Continuarea demersurilor concrete pentru creșterea prezenței NATO și a SUA pe teritoriul României. Guvernul și instituțiile abilitate se vor coordona pentru un eventual flux de migranți. Se urgentează proiectele de lege privind apărarea națională pentru perioada 2020-2024. Șeful Statului major a prezentat măsuri armonizate cu NATO, pentru o pregătire a României pentru porice scenariu.

România, ca membru NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate și nu e cazul ca vreun cetățean al României să se teamă.

Îi asigur pe români că suntem angajați să decidem și să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța noastră” a anunțat președintele Klaus Iohannis.


Galerie media:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.