EVENIMENT

Jill Biden și Carmen Iohannis, întâlnire cu mamele și profesoarele refugiate din Ucraina: “Sunteți uimitoare!”


Jill Biden și Carmen Iohannis, întâlnire cu mamele și profesoarele refugiate din Ucraina: “Sunteți uimitoare!”

PUTEREA24 | 2022-05-07 16:03

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, împreună cu soția lui Klaus Iohannis, Carmen, au fost prezente sâmbătă la Şcoala Gimnazială "Uruguay" din Sectorul 1 al Capitalei, unde s-au întâlnit cu mame şi profesoare refugiate din Ucraina.

Acestea din urmă au explicat greutăţile prin care au trecut de la începutul războiului până la venirea în România, dar şi despre ajutorul primit din partea poporului român, scrie Agerpres. Discuţiile s-au axat în principal pe nevoia copiilor din ţara vecină României de a învăţa în limba ucraineană.

Una dintre profesoare a explicat că în această unitate școlară a fost amenajat un spaţiu educaţional pentru copii ucraineni, în cadrul unui proiect mai amplu, destinat să ofere şi sprijin financiar, cazare şi îngrijiri medicale mamelor. "Proiectul meu a venit din cauza fricii. Mă gândeam doar cum să îmi salvez copilul. Mulţumim poporului român pentru că a fost alături de noi, ne-au ajutat atât de mult. Au făcut atât de mult voluntariat, că nici România nu se aştepta că pot fi atât de primitori. Am văzut aceşti copii care sunt într-un spaţiu sigur. Am venit aici pe 1 martie şi nimeni nu auzise de acest proiect educaţional. Oamenii aveau alte griji. M-am dus la Ambasada Ucrainei şi nu au avut timp pentru mine. M-am dus la Gara de Nord şi am început să strig: 'Eu sunt o profesoară şi pot să mă ocup de educaţia copiilor'. Era o maşină care aştepta un tren şi lumea mi-a spus: 'Nu mai speriaţi oamenii!'. Cineva mi-a spus că primarul organizează un spaţiu pentru copii, dotat cu ce trebuie. Voluntarii mi-au dat numărul ministrului Educaţiei şi l-am sunat: 'Ne puteţi ajuta cu nişte clase pentru copii?'. Apoi ni s-a spus că ne pot da nişte clase pentru copii. Vreau să mulţumesc poporului român pentru ce a făcut pentru noi", a povestit o altă profesoară ucraineană.

O altă femeie din Ucraina a declarat că a fost şocată în mod pozitiv de comportamentul şi primirea de care ea şi copiii săi au avut parte în România. "Cred că voi sunteţi cele uimitoare. Nu-i aşa? V-am spus acest lucru la prânz, cât de uimitoare sunteţi!", li s-a adresat Jill Biden mamelor din Ucraina.

”Suntem foarte recunoscători că aţi iniţiat acest eveniment astăzi. Sunt foarte recunoscătoare că v-aţi rupt din timp şi că aţi făcut efortul să ne vizitaţi. Întotdeauna am iubit americanii şi ne simţim mai în siguranţă dacă ştim că ne susţin, mai ales în contextul acestei situaţii foarte tensionate. De aceea, e bine să fim uniţi şi cred că oricine se simte mai siguranţă dacă ştie că are prieteni. Este foarte important pentru noi să rămânem uniţi. Mulţumim foarte mult pentru această oportunitate, pentru faptul că v-aţi alăturat nouă şi ne-aţi oferit speranţă. Sentimentul că ne putem baza pe dvs. e foarte important, în special în ceea ce îi priveşte pe prietenii noştri ucraineni”, a spus Carmen Iohannis.

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii a ajuns vineri în România, la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militarii americani şi ai NATO. Vizita în România este parte a unei deplasări de patru zile pe care Jill Biden o efectuează în ţara noastră şi Slovacia pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite pentru refugiaţii ucraineni. Soţia preşedintelui SUA a scris pe Twitter că scopul călătoriei sale în cele două state este de "a petrece Ziua Mamei cu mame şi copii ucraineni care au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza războiului lui Putin".



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.