EVENIMENT

PROTESTUL angajaților din Sănătate s-a încheiat. Sindicatele amenință cu GREVĂ GENERALĂ dacă revendicările nu vor fi rezolvate


PROTESTUL angajaților din Sănătate s-a încheiat. Sindicatele amenință cu GREVĂ GENERALĂ dacă revendicările nu vor fi rezolvate

PUTEREA24 | 2023-06-08 14:52

Protestul angajaţilor din sănătate organizat joi în faţa Palatul Parlamentului s-a încheiat la ora 14:30, după cele două pichetări derulate în faţa Guvernului României şi la Ministerele Sănătăţii şi Muncii. Reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" (FSSR) au anunţat la protest au fost prezenţi în jur de 4.000 de oameni.

Vicepreşedintele FSSR, Daniel Bulboacă, a precizat că în continuare se vor strânge semnături pentru declanşarea grevei generale în sănătate, dacă revendicările sindicaliştilor nu vor fi rezolvate.

Reprezentanţii din sistemul public de sănătate prezenţi la protest susţin acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala Lege a salarizării şi anume: acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate; raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari; raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal; plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

Care sunt revendicările sindicaliștilor:

-  Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:

-  Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate.

-  Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.

-  Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

-  Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

-  Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:

-  Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale

-  Posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate

-  Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.

-  Actulizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

-  Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

-  Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.