EVENIMENT

Raport DEVASTATOR al Comisiei Europene privind statul de drept din România


Raport DEVASTATOR al Comisiei Europene privind statul de drept din România

E.Ş. | 2020-09-30 23:02

Comisia Europeană atrage atenția că, în România, controversatele schimbări din justiție de acum 2 ani sunt încă aplicate și acestea ridică probleme privind independența sistemului. La Bruxelles a fost prezentat raportul privind statul de drept în toate țările membre. Temele principale: justiția, lupta anticorupție și libertatea presei.

Actualul guvern a promis să îndrepte lucrurile în privința legilor justiției după regresele din perioada 2017-2019, dar controversatele modificări din trecut rămân în vigoare, iar această situație creează incertitudine în privința funcționarii sistemului judiciar în ansamblu, arată raportul publicat de Comisia Europeană.

"Amendarea legislaţiei relevante a fost amânată din cauza COVID-19 şi a apropiatelor alegeri naţionale. Măsurile controversate cu impact asupra independenţei sistemului judiciar continuă să fie puse în aplicare, precum Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, ce are ca sarcină exclusivă urmărirea în justiţie a infracţiunilor comise de către judecători şi procurori".

În privința luptei împotriva corupției, Comisia Europeană notează că, în 2019, atât DNA, cât și Parchetul General au raportat regrese - tot din cauza amendamentelor la legile justiției.

În cazul României, raportul critică alocarea fondurilor pentru publicitatea de stat, pe care o califică drept "discreționară" și scrie că este un instrument folosit de autoritățile statului pentru a interfera în media, în special la nivel local, transmite .



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.