EVENIMENT

Sute de mii de oameni din întreaga lume participă la PELERINAJUL de RUSALII de la Şumuleu Ciuc


Sute de mii de oameni din întreaga lume participă la PELERINAJUL de RUSALII de la Şumuleu Ciuc

PUTEREA24 | 2023-05-27 11:02

Sute de mii de oameni din toată lumea participă la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, cel mai mare eveniment de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Printre cei prezenţi se află şi preşedintele Ungariei, Katalin Novak, dar și ministrul român al Sportului, Eduard Novak, care a ajuns de la Bucureşti cu bicicleta, după ce a pedalat aproape 10 ore.

”Bucureşti - pelerinajul de la Şumuleu Ciuc pe bicicletă. Am reuşit, am ajuns la Şumuleu Ciuc! Am pedalat 9 ore şi 37 de minute, am parcurs 265,5 de km pentru viitorul sportului şi pentru sportivii paralimpici. Acest obiectiv m-a motivat şi a meritat tot efortul. Mulţumesc pentru susţinere, noapte bună tuturor!”, a scris Novak vineri seară pe Facebook.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc Korodi Attila a anunţat că la pelerinaj sunt aşteptaţi peste 300.000 de participant.

”La ora 12:30, va fi oficiată de Monseniorul dr. Kovács Gergely, arhiepiscopul de Alba Iulia, şi predica va fi ţinută de părintele Urban Eric, provincialul franciscanilor din Ardeal. Motto-ul a fost ales de la Sfântul Francisc de Assisi, care a scris într-o rugăciune: «Te Salut, Stăpână, sfânta regină, sfântă Maică a lui Dumnezeu, Marie, care eşti Fecioară devenită Biserică». Am ales acest motto fiindcă noi, franciscanii, sărbătorim 800 de ani de la înfiinţare a Ordinului Franciscan şi Sfântul Francisc de Assisi a oficiat înainte de Crăciun o slujbă în localitatea Greccio, în Italia, şi el a vrut să fie Crăciun ca la Bethleen, cu oameni, cu animale şi acest lucru s-a întâmplat pentru prima oară acum 800 de ani. De aceea am ales acest motto ca aceste sărbători să fie mai înţelese şi sper ca părintele provincial Eric, în predica lui, o să amintească şi despre aceste sărbători. În primul rând, pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc este închinat Sfintei Fecioare Maria. Prima data, acum 456 de ani au venit pelerini aici. Legenda spune că a fost o bătălie sus pe dealul Harghitei, în care oamenii au apărat credinţa lor şi când s-a terminat bătălia au venit aici la Şumuleu şi au sărbătorit aici în biserică. În timp ce se desfăşura bătălia, în biserică se rugau femeile şi copiii. În amintirea acestui eveniment, ţinem în fiecare an, înainte de Rusalii, acest pelerinaj. Oamenii nu vin ca să avem încă o bătălie, vin să se roage şi să mulţumească Maicii Domnului, din credinţa lor, că au primit ajutor din partea ei”, a declarat părintele Timar Sandor Asztrik, rectorul bisericii franciscane din Şumuleu-Ciuc, conform presei locale.

Acesta a menţionat că la evenimentul de la Şumuleu-Ciuc participă pelerini din ţară, dar şi din Ungaria sau chiar din zone mai îndepărtate cum ar fi Australia, Suedia ori SUA, iar din zona Ciuc sunt foarte multe persoane care se deplasează pe jos până în locul în care are loc ceremonialul religios.

Eveniment grandios

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.

În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

În anul 1567, după ce au ieşit victorioşi în lupta cu armatele principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a încercat să le impună religia unitariană, credincioşii catolici au făcut legământ că în sâmbăta dinaintea Rusaliilor se vor întoarce să îşi exprime recunoştinţa. Şi, an de an, au venit tot mai mulţi, harghitenilor li s-au alăturat alţi credincioşi (reformaţi, unitarieni, chiar şi ortodocşi) de pretutindeni, până când biserica a devenit neîncăpătoare, astfel că liturghia s-a mutat pe Muntele Şumuleul Mic.

La 1 iunie 2019, Papa Francisc s-a aflat la Şumuleu Ciuc, unde a transmis credincioşilor că pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti şi că evenimentele triste din trecut nu pot fi un obstacol pentru convieţuirea fraternal, scrie News.ro. Tot atunci, Suveranul Pontif a dăruit Sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc Tradafirul de aur, pe care l-a aşezat la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.