EVENIMENT

Transportatorii amenință să BLOCHEZE România. Nemulțumirea: creșterea taxei de drum


Transportatorii amenință să BLOCHEZE România. Nemulțumirea: creșterea taxei de drum

E.Ş. | 2023-05-23 20:13

Marii transportatori amenință să blocheze România, deoarece costul rovinietelor ar putea crește de câteva ori din cauza transpunerii în lege a unor condiții impuse de PNRR.

Transportatorii spun că vor fi costuri și de 15 ori mai mari pentru transporturile de marfă, ceea ce înseamnaă costuri mai mari la raft pentru consumatorul final. Totodată, aceștia susțin că se vor scumpi atât exporturile, cât și importurile.

Ministerul Transporturilor vrea ca din 2026 să schimbe formula de calcul pentru taxa de drum, așa cum și-a asumat prin PNRR. În cazul camioanelor, rovinieta pe care o vor plăti transportatorii să fie calculată în funcție de distanța parcursă, de timpul de staționare și de clasa de emisii.

La Ministerul Transporturilor există o dezbatere aprinsă între șefii din transporturi și transportatorii de mărfuri privind aceste propuneri de a modifica metoda de calcul din prezent. Niște simulări de cost prezentate de autorități arată scumpiri și de șase ori. Transportatorii spun că impunerea unor taxe de șase ori mai mari va duce la faliment și va distruge economia. Aceștia spun că au de suportat și alte taxe și impozite și peste hotare și toate vor fi transferate în prețul de la raft care va fi suportat de consumatori.

Simulările realizate de Ministerul Transporturilor arată că taxa de drum ar putea crește de la 1200 de euro cât este acum la 7050 de euro în 2026 și până la 16.000 de euro în 2035, în condițiile în care camionul respectiv parcurge 100.000 de kilometri pe an și are norma de poluare Euro 6.

Transportatoriii amenință cu proteste la nivel național dacă aceste valori vor intra în vigoare.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.