EXTERNE

Bangladesh şi Myanmar, sub amenințarea ciclonulului MOCHA. 400.000 de oameni evacuați


Bangladesh şi Myanmar, sub amenințarea ciclonulului MOCHA. 400.000 de oameni evacuați

PUTEREA24 | 2023-05-14 10:29

Bangladesh şi Myanmar s-au pregătit duminică, în timp ce un ciclon extrem de sever a început să lovească zonele de coastă, iar autorităţile au îndemnat mii de persoane din ambele ţări să se adăpostească, relatează AP.

Ciclonul Mocha a ajuns duminică dimineaţă pe coasta statului Rakhine din Myanmar, iar până după-amiază se aşteaptă ca centrul furtunii să atingă pământul în apropierea oraşului Sittwe, aflat sub cea mai mare alertă meteorologică, a anunţat duminică Departamentul de Meteorologie din Myanmar.

Peste 4.000 din cei 300.000 de locuitori din Sittwe au fost evacuaţi în alte oraşe începând de vineri, iar peste 20.000 de persoane se adăpostesc în clădiri solide, precum mănăstiri, pagode şi şcoli situate pe înălţimile oraşului, a declarat Tin Nyein Oo, care ajută oamenii din adăposturile din Sittwe.

Mulţi localnici locuiesc în zone aflate la peste 3 metri deasupra nivelului mării, locuri unde locuitorii cred că valul de furtună nu poate ajunge, a adăugat el.

În oraş suflau vânturi puternice de 40 până la 48 de kilometri pe oră, a declarat Tin Nyein Oo duminică dimineaţa.

"Furtuna nu a intrat încă, aşa că nu avem mari dificultăţi. Cu toate acestea, sunt prea multe persoane în adăposturi şi nu există suficiente toalete", a adăugat el.

Lin Lin, preşedintele unei fundaţii caritabile locale, a declarat anterior că nu există suficientă hrană în adăposturile din Sittwe, după ce au sosit mai multe persoane decât se aşteptau.

În Bangladesh, vremea în majoritatea zonelor a rămas însorită şi umedă duminică dimineaţa.

Agenţiile ONU şi lucrătorii umanitari din Bangladesh au prepoziţionat tone de alimente uscate şi zeci de ambulanţe cu echipe medicale mobile în taberele de refugiaţi întinse cu peste 1 milion de rohingya care au fugit de persecuţiile din Myanmar, potrivit o.

Bangladesh a emis cel mai înalt semnal de pericol pentru Cox's Bazar, unde se află taberele. Departamentul de meteorologie din Bangladesh a avertizat că ciclonul ar putea provoca pagube grave pentru vieţi şi proprietăţi în opt districte de coastă.

Până duminică dimineaţă, în Cox's Bazar nu fuseseră raportate precipitaţii puternice.

Bangladesh, cu o populaţie de peste 160 de milioane de locuitori, a pregătit peste 1.500 de adăposturi împotriva ciclonului. Marina a declarat că ţine pregătite 21 de nave, avioane de patrulare maritimă şi elicoptere pentru operaţiunile de salvare şi ajutor.

Autorităţile din Bangladesh au declarat că ploile abundente provocate de ciclon ar putea declanşa alunecări de teren în Chattogram şi Cox's Bazar şi în alte trei districte  - Rangamati, Bandarban şi Khagrachhari.

În mai 2008, ciclonul Nargis a lovit Myanmar cu un val de furtună care a devastat zonele populate din jurul deltei râului Irrawaddy. Cel puţin 138.000 de persoane au murit, iar zeci de mii de case şi alte clădiri au fost distruse de ape.

Roxy Mathew Koll, cercetător în domeniul climei la Institutul Indian de Meteorologie Tropicală din oraşul Pune, a declarat că ciclonii din Golful Bengal devin mai intens şi mai rapid, în parte din cauza schimbărilor climatice.

Oamenii de ştiinţă din domeniul climei spun că acum ciclonii îşi pot păstra energia timp de mai multe zile. Ciclonul Amphan din estul Indiei, în 2020, a continuat să se deplaseze pe uscat ca un ciclon puternic şi a provocat numeroase distrugeri.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.