EXTERNE

China acuză SUA că folosește „un truc murdar de sabotare a Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022”


China acuză SUA că folosește „un truc murdar de sabotare a Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022”

Marian Gârleanu  | 2022-01-26 09:47

„Departamentul de Stat al SUA se gândește să evacueze personalul diplomatic de la ambasada și consulatele sale și astfel să autorizeze plecarea angajaților lor americani din China, invocând motivele situației epidemice a Chinei”, a declarat recent o sursă din MAE chinez pentru cotidianul Global Times, care a caracterizat această evacuare ca fiind „un truc murdar de sabotare a Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022”.

În mod normal o astfel de plecare autorizată trebuie să fie aprobată de înalți oficiali ai Departamentului de Stat, care vizează situații de urgență specifice pentru instituțiile americane de peste mări. Plecarea autorizată oferă angajaților guvernului SUA de la ambasadele SUA opțiunea de a pleca dacă doresc, iar plecarea lor nu este necesară.

De la izbucnirea timpurie a COVID-19 în ianuarie 2020, SUA au anunțat unilateral închiderea temporară a consulatului SUA din Wuhan, provincia Hubei din China Centrală și și-au evacuat personalul. Recent, SUA au desfășurat o serie de acțiuni de instigare și sabotare a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Astfel de trucuri înaintea Anului Nou Chinezesc și a Jocurilor și-au arătat adevărata intenție, care este dincolo de considerația anti-epidemie, dar servește doar la crearea de panică, defăimarea activității anti-epidemie a Chinei și perturbarea găzduirii cu succes de către China a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Având în vedere șirul de provocări făcute recent de SUA pentru a distruge Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, planul SUA de a elibera plecarea autorizată înainte de Jocurile Olimpice și Festivalul de primăvară nu înseamnă nimic bun. ”Scopul său nu este despre preocupările legate de coronavirus, ci mai mult de a face panică publică, de a calomnia realizările Chinei în lupta împotriva pandemiei și de a perturba Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing”, au spus analiştii politici chinezi.

China este unul dintre cele mai sigure locuri din lume, cu măsurile sale de prevenire științifice și precise care au câștigat suport internațional, iar strategia sa eficientă anti-epidemie este bine recunoscută, ceea ce este în contrast puternic cu haosul continuu și eșecul SUA în a face față pandemiei.  Potrivit datelor Worldmeters, miercuri, la ora presei, SUA au peste 72 de milioane de cazuri de coronavirus și un număr de decese de 891.595.

”După anunțul USA privind un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în decembrie, planul este cel mai recent truc folosit la mai puțin de 10 zile înainte de Jocurile Olimpive”, a precizat Li Haidong, profesor la Institutul de Relații Internaționale al Universității de Afaceri Externe din China pentru  Global Times. „Ceea ce își dorește SUA este ca atunci când te pregătești pentru o ocazie fericită, ei creează în mod intenționat haos”, a mai spus Li, menționând că, în ochii SUA, Jocurile Olimpice de iarnă nu sunt un mare eveniment sportiv. 

Când secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a referit la abordarea guvernului SUA față de China, a folosit o veche zicală că „dacă nu ești la masă, probabil vei fi în meniu. Îi răspundem că suntem și vom rămâne la masă”. Li a mai spus că aceasta este logica SUA a relațiilor dintre China și SUA și, pentru a nu ajuta China cu Jocurile Olimpice, o va sabota.

Li a remarcat că în luna următoare, până la sfârșitul Jocurilor Olimpice, Washingtonul ar putea face mai multe acțiuni ca provocări împotriva Chinei și să saboteze evenimentul sportiv, și astfel să-și atragă cât mai mulți aliați.

SUA au suspendat recent 44 de zboruri către China din SUA de către patru transportatori chinezi, care vor începe pe 30 ianuarie, marcând cea mai recentă evoluție privind disputele privind zborurile internaționale și regulile anti-epidemie dintre cele două țări. O astfel de decizie a fost criticată luni de Ministerul chinez de Externe, considerând-o un act nerezonabil și extrem de iresponsabil, care a ignorat sănătatea și siguranța pasagerilor.

Încercările SUA de a juca cartea COVID-19 pentru a politiza în continuare sportul și a face presiuni asupra Chinei sunt sortite eșecului și nu vor face decât să se împingă împotriva comunității internaționale și să se facă de râs, au spus analiștii. ”Guvernul și politicienii de la Washington cred că atâta timp cât apare o tulburare semnificativă în afara SUA, capitalul internațional va reveni înapoi în SUA, dar nu cred că va funcționa acest raționament”, a spus expertul Lü.

„Pe lângă un astfel de truc murdar de planificare și autorizare pentru plecarea personalului ambasadei, SUA va veni și cu alte tactici, cum ar fi instigarea tensiunilor în Marea Chinei de Sud și strâmtoarea Taiwan?!”, s-a întrebat Lü. Care a avertizat că China nu ar trebui să fie prea optimistă cu privire la mișcările SUA și ar trebui să facă pregătiri complete și să ia contramăsuri ferme



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.