EXTERNE

Cine este Petr Pavel, fost general NATO şi noul președinte al Cehiei


Cine este Petr Pavel, fost general NATO şi noul președinte al Cehiei

PUTEREA24 | 2023-01-29 12:12

Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale în faţa lui Babis, fostul premier populist din Republica Cehă.

Un fost general NATO, Petr Pavel, care a promis sprijin neclintit pentru Ucraina va deveni următorul preşedinte ceh după ce a obţinut o victorie convingătoare asupra fostului prim-ministru miliardar Andrej Babis.

Petr Pavel, care a servit cândva general al NATO, conducerea alegerile cu un procent de 57,1%, în cele aproape 90% din circumscripţiile de votare numărate, potrivit datelor publicate sâmbătă de Biroul de Statistică din Cehia. Andrej Babis, un magnat al chimiei, agriculturii şi mass-media cunoscut pentru ciocnirile sale cu Uniunea Europeană, avea un procent de 42,9%.

Aceste rezultate l-au determinat pe premierul actual al Replublicii Cehe, Petr Fiala, să-l felicite pe Pavel, pe care l-a numit „candidat civic”.

„Valorile pe care le-a reprezentat au câştigat – şi acesta este un mesaj foarte important în aceste vremuri complicate din punct de vedere intern şi economic”, a declarat Petr Fiala la Praga.

Petr Pavel a fost exclus din funcţia de prim-ministru la alegerile din 2021

Pavel, în vârstă de 61 de ani, şi-a evidenţiat trecutul în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ca o garanţie a loialităţii euro-atlantice a naţiunii. Fostul membru al forţelor speciale a candidat ca independent şi a promis că va lua o poziţie mai puţin confruntatoare în problemele interne.

Un novice în politica cehă, Pavel a fost, de asemenea, forţat să răspundă la întrebări despre apartenenţa sa la partidul comunist din Cehoslovacia în anii 1980 şi despre aspiraţiile de a se alătura informaţiilor militare ale naţiunii din Pactul de la Varşovia. Pavel şi-a numit afilierea la partid în tinereţe o greşeală, pentru care este compensat prin slujirea în armatele NATO.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.