EXTERNE

Cum a fost prins liderul MAFIOT Matteo Messina Denaro


Cum a fost prins liderul MAFIOT Matteo Messina Denaro

PUTEREA24 | 2023-01-18 10:55

Matteo Messina Denaro, cel mai căutat mafiot din Italia, se îndrepta spre o cafenea din faţa unei clinici private siciliene când un poliţist s-a apropiat de el şi l-a întrebat cum îl cheamă. Nu a minţit. Pur şi simplu şi-a ridicat privirea şi a spus: "Ştiţi cine sunt. Sunt Matteo Messina Denaro" - relatează BBC.

Până în acel moment, poliţiştii nu puteau fi absolut siguri că bărbatul era cu adevărat "naşul naşilor", pe care îl vânau de trei decenii. Se prezentase la o programare la clinică sub numele de Andrea Bonafede.

Totuşi, după ani de cercetări minuţioase şi având doar o imagine cu el - şi aceea computerizată - , carabinierii erau destul de siguri că acesta era omul pe care îl căutau.

CINE ESTE MESSINA DENARO

În perioada în care s-a aflat la conducerea mafiei siciliene Cosa Nostra, Messina Denaro a supervizat şantajul, depozitarea ilegală a deşeurilor, spălarea de bani şi traficul de droguri. A fost condamnat în absenţă în 2002 pentru o serie de crime.

Se pare că a fost protejatul lui Totò Riina, şeful clanului Corleone, care a fost arestat în 1993 după 23 de ani de fugă. Acela a fost şi anul în care Messina Denaro a dispărut. Timp de 30 de ani, anchetatorii s-au putut baza doar pe un portret-robot şi pe scurte fragmente de înregistrări vocale pentru a-l identifica.

Informaţii despre apariţia sa îl plasau peste tot, din Venezuela până în Olanda. Dar a fost prins în Palermo - în inima Siciliei, locul său natal.

"A durat atât de mult să fie arestat pentru că, aşa cum s-a întâmplat şi cu alţi lideri mafioţi, era protejat de o reţea foarte densă de complici, adânc înrădăcinată şi extrem de puternică în Sicilia şi nu numai", a declarat pentru BBC jurnalistul italian Andrea Purgatori.

Şeful mafiei - despre care se spune că era "politicos şi vorbea încet" - a fost dus la un aeroport din apropiere şi a fost transportat în cursul nopţii cu un avion militar la o închisoare de înaltă securitate din L'Aquila, în regiunea centrală Abruzzo.

Mafiotul s-a lăudat cândva că poate umple un cimitir cu victimele sale. Andrea Purgatori spune că până în anii 1990, crimele erau comise zilnic. "Messina Denaro a comis unele dintre cele mai violente şi crude crime de care îşi poate aminti Italia", a declarat el. În 2002, Denaro a fost judecat şi condamnat în lipsă la închisoare pe viaţă, potrivit .

Printre crimele sale se numără: uciderea în 1992 a procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino; uciderea Antonellei Bonanno, iubita însărcinată a unui şef mafiot rival; atacurile cu bombă din 1993 din Milano, Florenţa şi Roma, soldate cu 10 morţi; răpirea şi uciderea lui Giuseppe Di Matteo, fiul de 11 ani al unui mafiot devenit martor al statului. Băiatul a fost ţinut în captivitate timp de doi ani înainte de a fi ucis, iar trupul său a fost dizolvat în acid pentru a împiedica familia să îl îngroape.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.