EXTERNE

Cum a reușit un fermier să MUTE din greșeală granița dintre Belgia și Franța


Cum a reușit un fermier să MUTE din greșeală granița dintre Belgia și Franța

E.Ş. | 2021-05-04 16:25

Granița dintre Belgia și Franța a fost mutată din greșeală de un fermier belgian care, supărat că o piatră de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o în teritoriul vecin. Descoperirea a fost făcută de un pasionat de istorie, care a văzut că piatra care marca graniţa a fost mutată la 2,29 de metri depărtare de locul inițial, notează BBC.

Fermierul din Belgia a redesenat granița țării sale cu Franța, mutând piatra de hotar ce stătea în calea tractorului său. Iar localnicul pasionat de istorie a găsit-o la puțin peste doi metri depărtare, în timp ce se plimba într-o pădure. Incidentul a stârnit amuzamentul ambelor părți.

„A făcut Belgia mai mare şi Franţa mai mică, nu e o idee bună...”, a declarat David Lavaux, primarul satului Erquelinnes. „M-am bucurat. Oraşul meu era mai mare! Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”, a glumit el.

„Ar trebui să putem evita un nou război de graniţă”, a glumit și Aurélie Welonek, primarul localităţii franceze.

Autorităţile belgiene l-au contactat pe fermier pentru a reapune piatra în locul inițial. El ar putea fi acuzat penal dacă nu va face acest lucru. În plus, cazul ar putea fi preluat de Ministerul belgian de Externe, care ar trebui să convoace o comisie inactivă din 1930.

Graniţa dintre Franţa şi Belgia a fost stabilită prin Tratatul de la Kortrijk (1820), semnat la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo. Pietrele de hotar au fost menţinute de atunci.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.