EXTERNE

Curtea Supremă a SUA se pregătește să ANULEZE dreptul la avort


Curtea Supremă a SUA se pregătește să ANULEZE dreptul la avort

PUTEREA24 | 2022-05-03 14:46

Curtea Supremă a Statelor Unite se pregăteşte să anuleze decizia istorică din 1973 prin care ea a recunoscut dreptul la avort, a relatat luni seară publicaţia Politico, sprijinindu-se pe o scurgere inedită de documente, scrie BBC News.

Într-un articol care trimite o undă de şoc la Washington, publicaţia de ştiri americană susţine că a intrat în posesia unui draft al unei hotărâri majoritare redactat de judecătorul conservator Samuel Alito şi datat la 10 februarie.

Decizia Roe vs. Wade care, în urmă cu aproape jumătate de secol, a stabilit că Constituţia americană protejează dreptul femeilor la avort, a fost „complet lipsită de fundament de la început”, conform acestui text de 98 de pagini care ar putea face obiectul unor negocieri până la 30 iunie.

„Considerăm că decizia în cazul Roe vs. Wade trebuie anulată”, scrie Samuel Alito în document, intitulat „Avizul Curţii”.

„Avortul constituie o chestiune morală profundă”, afirmă Alito. „Constituţia nu le interzice cetăţenilor din fiecare stat să reglementeze sau să interzică avortul”, în opinia sa.

„Concluzia ineluctabilă este că dreptul la avort nu este profund înrădăcinat în istoria şi tradiţiile naţiunii”, a adăugat el. Potrivit judecătorului, acest drept „nu este protejat de nicio dispoziţie din Constituţie”.

Dacă această concluzie va fi reţinută de Înalta Curte a SUA, atunci Statele Unite ar reveni la situaţia care era în vigoare înainte de 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile.

Date fiind fracturile geografice şi politice majore pe acest subiect, jumătate dintre state, în special din sudul şi centrul conservatoare şi religioase, ar urma să interzică rapid procedura pe teritoriul lor, notează Agerpres.

Au fost raportate aproximativ 630.000 de avorturi în SUA în 2019, conform Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA. Acest număr a reprezentat o scădere cu 18% față de nivelul din 2010.

Femeile cu vârsta medie de 20 de ani fac parte din categoria majoritară a femeilor care apelează la avort. În 2019, aproximativ 57% erau în această grupă de vârstă.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.