EXTERNE

Erdogan acuză un complot SUA pentru înlăturarea sa: "Biden a dat ordinul de a mă răsturna"


Erdogan acuză un complot SUA pentru înlăturarea sa: "Biden a dat ordinul de a mă răsturna"

PUTEREA24 | 2023-05-14 11:00

Campania lui Erdogan din ultima lună s-a axat pe realizările guvernului său în industria de apărare și pe proiectele de infrastructură, precum și pe afirmația acestuia conform căreia opoziția ar anula aceste evoluții.

Unul dintre narativele campaniei lui Erdogan a fost că opoziția primește ordine din partea Occidentului și că, dacă va fi aleasă, se va supune dorințelor națiunilor occidentale.

La un miting organizat în cartierul Umraniye din Istanbul, Erdogan a amintit declarațiile făcute de președintele american Joe Biden și publicate de New York Times în ianuarie 2020, când se afla în campanie pentru Casa Albă. La acea vreme, Biden a declarat că Washingtonul ar trebui să-i încurajeze pe adversarii lui Erdogan să îl învingă electoral, subliniind că acesta nu ar trebui să fie înlăturat printr-o lovitură de stat.

Comentariile, care au reapărut mai târziu în acel an într-o înregistrare video care a făcut din Biden cel mai popular subiect pe Twitter în Turcia, au fost condamnate de Ankara la acea vreme ca fiind „intervenționiste”.

„Biden a dat ordinul de a-l răsturna pe Erdogan, știu asta. Toți oamenii mei știu acest lucru”, a declarat Erdogan, în vârstă de 69 de ani. „Dacă este așa, atunci buletinele de vot de mâine îi vor da un răspuns și lui Biden”, a adăugat el.

Erdogan l-a criticat, de asemenea, pe Kilicdaroglu pentru afirmațiile acestuia despre Rusia, spunând că Moscova este un partener important pentru Turcia. „Rusia a fost unul dintre cei mai importanți aliați ai noștri în ceea ce privește produsele agricole”, a spus el.

Aliații occidentali ai Turciei au fost iritați de legăturile mai strânse dintre Ankara și Moscova sub Erdogan. Turcia este membră a NATO, a susținut cu tărie Kievul de când Moscova și-a invadat vecinul anul trecut, dar nu a impus sancțiuni Rusiei.

Kilicdaroglu a declarat vineri pentru Reuters că partidul său are dovezi concrete privind responsabilitatea Rusiei pentru difuzarea de conținut online „profund fals” înainte de alegerile de duminică. El nu a prezentat dovezile, iar Reuters nu le-a putut verifica în mod independent.

Dar Kilicdaroglu a adăugat că, dacă va câștiga președinția, va menține bunele legături ale Ankarei cu Moscova.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.