EXTERNE

MESAJELE liderilor lumii la încoronarea noului rege Charles al III-lea al Marii Britanii


MESAJELE liderilor lumii la încoronarea noului rege Charles al III-lea al Marii Britanii

E.Ş. | 2023-05-06 18:03

De la Bruxelles la Washington, lideri din întreaga lume i-au transmis, sâmbătă, felicitări noului rege Charles al III-lea al Marii Britanii, încoronat în cadrul unei ceremonii fastuoase desfăşurate la Westminster Abbey din Londra.

Preşedintele american Joe Biden i-a felicitat, sâmbătă, pe regele Charles al III-lea şi pe regina Camilla, salutând „îndelungata prietenie” dintre Statele Unite şi Marea Britanie, relatează AFP, citată de .

„Prietenia îndelungată dintre Statele Unite şi Marea Britanie reprezintă o sursă de forţă pentru cele două popoare ale noastre”, a afirmat preşedintele Biden pe contul său de Twitter, spunând că este „mândru” că soţia sa, Jill, reprezintă Statele Unite la ceremonia de încoronare de la Londra.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că încoronarea lui Charles al III-lea este „o mărturie a forţei durabile a monarhiei britanice, un simbol al stabilităţii şi continuităţii”.

„Felicitările mele regelui Charles al III-lea şi reginei Camilla”, a adăugat Ursula von der Leyen, postând pe Twitter fotografii de la ceremonia de încoronare la care a fost prezentă.

Felicitându-l pe noul suveran britanic, preşedintele chinez Xi Jinping a cerut Londrei să implementeze o strategie pe termen lung pentru „pace” şi „cooperare”.

„China şi Regatul Unit, ambele membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, ar trebui să adopte o abordare strategică şi pe termen lung pentru a promova mişcarea istorică spre pace, dezvoltare şi cooperare”, potrivit declaraţiilor liderului chinez transmise de agenţia oficială Xinhua.

„China este pregătită să colaboreze cu Marea Britanie pentru a consolida prietenia dintre cele două popoare”, a adăugat preşedintele Xi.

Aflat în vizită în Kenya, cancelarul german Olaf Scholz a salutat încoronarea ca rege al Marii Britanii a unui aliat pentru protecţia climei.

„Pentru mine, a fost şi este încă foarte important că este vorba despre cineva care este angajat faţă de strânsa cooperare între Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi care are, de asemenea, propria agendă pentru a promova protecţia climei”, a spus el. „Asta ne va ajuta şi pe noi”, a mai spus Scholz.

Premierul italian Giorgia Meloni a transmis „cele mai calde urări regelui Charles al III-lea, reginei Camilla şi întregului popor britanic”.

Şefa guvernului italian a profitat de ocazie pentru a saluta măiestria italiană, onorată la Westminster Abbey unde a fost încoronat regele Charles al III-lea.

„Cosmati Pavement”, podeaua de mozaic pe care s-a aflat sâmbătă tronul noului monarh, a fost „creată cu măiestrie de meşteşugarii italieni” şi „continuă astăzi să impresioneze lumea şi să amintească de cooperarea bogată dintre Italia şi Regatul Unit, care, suntem siguri, (...) va fi consolidată în continuare de regele Charles”, a scris Giorgia Meloni pe Twitter.

Într-un mesaj în limba engleză postat pe Twitter, Ministerul grec de Externe „l-a felicitat călduros pe Majestatea Sa Regele Charles al III-lea”, considerat un „prieten fidel al Greciei”.

„Îi dorim succes în misiunile sale şi aşteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea noastră excelentă şi să aprofundăm în continuare relaţiile noastre bilaterale istorice”, a adăugat ministerul elen.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.