EXTERNE

O țară membră NATO nu vrea să se implice în conflictul Ucraina-NATO: Nu vom trimite niciun soldat


O țară membră NATO nu vrea să se implice în conflictul Ucraina-NATO: Nu vom trimite niciun soldat

PUTEREA24 | 2022-01-26 10:00

Ucraina nu aparţine NATO, iar situaţia de-a lungul frontierei ruso-ucrainene este o criză gravă în spatele căreia se află în primul rând dinamica afacerilor interne din Statele Unite, a declarat marţi preşedintele croat Zoran Milanovic, citat de HINA.

Potrivit lui Milanovic, Croaţia nu va fi în niciun fel implicată în criză dacă aceasta escaladează.

Autoritățile croate vor rechema toate trupele din cadrul NATO din estul Europei în cazul unui conflict între Rusia și Ucraina, a declarat marți președintele Zoran Milanovic la televiziune.

„În calitate de comandant suprem am urmărit îndeaproape declarațiile care indicau că NATO - nu o țară, nici Statele Unite - își consolidează prezența și trimite câteva nave de recunoaștere. Nu avem nicio legătură cu acest lucru și nu vom au ceva de-a face cu asta. Garantez asta", a spus Milanovic, potrivit TASS.

"Croaţia nu va trimite nicio trupă în cazul unei escalade. Dimpotrivă, va rechema toate trupele, până la ultimul soldat croat", a promis el.

În același timp, Milanovic a subliniat că această intenție nu are nicio legătură cu Ucraina sau Rusia. Decizia a venit din ceea ce el a descris drept „tendințe în politicile interne ale Statelor Unite, fiind conduse de Joe Biden și administrația sa”, a cărei ascensiune la putere o salutase Milanovic.

„În ceea ce privește chestiunile de securitate internațională, pot vedea inconsecvență și, de fapt, un comportament periculos”, a spus el.

Milanovic i-a menționat și pe adversarii săi politici - ministrul de externe Gordan Grlic-Radman, ministrul Apărării Mario Banozic și premierul Andrej Plenkovic.

"Grlic-Radman și Banozic sunt liberi să meargă la Bruxelles. În ceea ce privește armata croată, Croația nu va participa la asta. Nu va ieși nimic din asta. Plenkovic poate amenința Rusia cât dorește. Croația ar trebui să fugă de asta ca foc”, a spus Milanovic.

Rusia și Statele Unite au purtat discuții cu privire la garanțiile de securitate oferite de NATO la Moscova, inclusiv neextinderea alianței și retragerea armelor de atac. Au existat deja mai multe runde de consultări în diferite formate, dar încă nu au fost anunțate acorduri.

Cu toate acestea, Occidentul continuă să susțină că discuția este chemată pentru a deranja presupusele pregătiri pentru o invazie rusă a Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a respins în mod repetat astfel de zvonuri ca fiind o avântare nefondată a tensiunilor. El a subliniat că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni. În același timp, Peskov a subliniat un anumit risc de provocări care ar putea fi organizate pentru a susține astfel de afirmații și a avertizat că orice încercare de a gestiona criza din sud-estul Ucrainei ar avea consecințe grave.



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Puterea24.ro

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.